Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно риска от сърдечно-съдови болести в сравнение с нискокалоричната храна, съобщи БТА, цитирайки "Лента".
В експериментите участвали доброволци с наднормено тегло, които трябвало да загубят 5 процента от него. Участниците били разделени на две групи. Едната група следвала обичайния си хранителен режим само 5 дни седмично, а другата намалила калоричността на дажбите си до 600 килокалории дневно. В рамките на изследването се отказали около 20 процента от участниците, които не съумели да следват хранителния режим или не свалили нужните килограми.
Оказало се, че диетата 5 към 2, при която човек два дни седмично ограничава калоричността на дажбите си до 500-600 килокалории дневно, допринася за бързо отслабване. Участниците от тази група постигнали желания резултат за 59 дни, докато на участниците на всекидневна диета били нужни 73 дни. При това умереното гладуване с прекъсвания допринесло за намаляване на систоличното артериално налягане с 9 процента у участниците от първата група и с два процента у тези от втората.
Резултатите от изследването са публикувани в British Journal of Nutrition.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни