Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно риска от сърдечно-съдови болести в сравнение с нискокалоричната храна, съобщи БТА, цитирайки "Лента".

В експериментите участвали доброволци с наднормено тегло, които трябвало да загубят 5 процента от него. Участниците били разделени на две групи. Едната група следвала обичайния си хранителен режим само 5 дни седмично, а другата намалила калоричността на дажбите си до 600 килокалории дневно. В рамките на изследването се отказали около 20 процента от участниците, които не съумели да следват хранителния режим или не свалили нужните килограми.

Оказало се, че диетата 5 към 2, при която човек два дни седмично ограничава калоричността на дажбите си до 500-600 килокалории дневно, допринася за бързо отслабване. Участниците от тази група постигнали желания резултат за 59 дни, докато на участниците на всекидневна диета били нужни 73 дни. При това умереното гладуване с прекъсвания допринесло за намаляване на систоличното артериално налягане с 9 процента у участниците от първата група и с два процента у тези от втората.

Резултатите от изследването са публикувани в British Journal of Nutrition.