Масова акция за това дали велосипедистите спазват Закона за движение по пътищата, е започнал столичният КАТ, съобщиха читатели на Клуб Z. За нарушения на водачите на "двуколесни превозни средства" се съставя акт от минимум 20 лева.

Полицаите спират велосипедистите предимно в центъра на столицата. Едно от най-честите нарушения е преминаването през пешеходните пътеки "на педали".

Опитваме се да предпазим живота на колоездачите, казва служител на патрул на КАТ. Като карат колелото, те минават бързо през пешеходната пътека и някой невнимателен водач може да ги "отнесе". Само миналата седмица в София са станали два подобни случаи, казва полицаят.

Какви са другите нарушения, за които велосипедистите могат да бъдат глобени? За липса на фар и светлоотразители на спиците, както и за каране по тротоарите. Нарушение е и успоредното движение на велосипеди, независимо дали карат по пътя или по алеи. Забранено е и карането на колелото без ръце, както и вдигането на краката от педалите. Санкционира се и карането вечер извън населени места без светлоотразителна жилетка.

Ако тези нарушения ви се виждат строги, какво ще кажете за Виена? Там колоездачите се наказват при насрещно влизане в еднопосочна улица, и се проверяват и за алкохол. При наличие на алкохол в кръвта, ако имат шофьорска книжка (а за това се прави автоматично проверка), се взимат точки директно от "талона".