Икономическите реформи, обявени от президента Владимир Путин на 1 март в речта му пред парламента, ще струват на Русия 20.5 трилиона рубли в периода 2018-2024 г. Новината съобщи изданието РБК, като се позова на данни от Росбанк. 20.5 трилиона рубли са 292 милиарда евро.

От тази сума 8.4 трилиона рубли ще отидат за развитие на социалната и транспортна инфраструктура, 5.2 трилиона рубли - за здравеопазване, 3.6 трилиона рубли - за образование и 3.4 трилиона рубли - за подобряване на демографската ситуация в близо 147-милионната държава.

Според анализаторите на Росбанк, с финансирането на нови проекти могат да възникнат трудности, ако разходите в бюджета останат на сегашното си ниво от 34% от БВП. 

"За да се покрият тези разходи от гледна точка на бюджета, би трябвало да се извършат следните четири стъпки - съкращаване на социалните разходи (със 7.8 трилиона рубли за 6 години), намаляване на разходите за отбрана (със 6 трилиона рубли), увеличаване на доходите (с 4 трилиона рубли) и отслабване на бюджетните правила, което ще позволи да се освободят оставащите 2.7 трилиона рубли (450 милиарда рубли годишно", пише РБК.

При тези действия положителният ефект от реформите ще бъде отложен и ще се прояви след 4-5 години, но не по-рано, смятат от Росбанк.

В речта си от 1 март Путин обяви за цел модернизацията на руската икономика. В следващите 6 години в Русия ще се увеличат разходите за образование, здравеопазване, инфраструктура и градска среда. След модернизацията руската икономика трябва да влезе в петте най-големи в света. 

В момента държавата се намира в Е7 - групата на развиващите се страни, където са още Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Мексико и Турция. Но е извън G7 - клубът на развитите държави.

Наред с другите обещания, Путин гарантира, че през 2024 г. в цялата страна ще бъде осигурен и бърз достъп до интернет.

"Важно е развитието на градовете да стане движеща сила за цялата страна. Активният, динамичен живот на Русия с нейната огромна територия не може да се концентрира в няколко мегаполиса. Големите градове трябва да разпространяват своята енергия, да служат като подкрепа за балансирано, хармонично пространствено развитие на цяла Русия", заяви руският президент.