Президентът на Словакия Андрей Киска днес назначи досегашния вицепремиер Петер Пелегрини от партията "Посока-Социалдемокрация" ("Смер") за министър-председател, съобщи Ройтерс. Новото правителство трябва да представи програмата си пред Националния съвет в срок от 30 дни. След това ще бъде подложено на вот на доверие.

Това се случи, след като преди седмица премиерът Роберт Фицо подаде оставка заради натиска на масови протести след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк. 

Управляващата партия "Смер" ("Посока") посочи 42-годишния досегашен вицепремиер Пелегрини да замести Фицо на премиерския пост, за да бъде запазена тристранната коалиция и да бъдат избегнати предсрочни избори по средата на парламентарния мандат.

За вътрешен министър в новия кабинет е номиниран безпартийният Томаш Друкер, след като президентът не одобри първата кандидатура за поста. 

Според мнозина словаци обаче, докато "Смер" е на власт, нито Пелегрини, който е протеже на Фицо, нито Друкер ще гарантират честно разследване на убийството на журналиста Ян Куциак, посочва Ройтерс.

По-рано Киска поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в правителството, за да бъде сложен край на политическата криза в Словакия, предизвикана от убийството през миналия месец на журналиста Ян Куциак и неговата годеница. Куциак разследвал предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.

Двама министри - на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на 27-годишния журналист. Мадярич направи това по лични убеждения, а Калиняк - след като партията "Мост" поиска той да се оттегли от поста като условие за нейното оставане в управляващата коалиция.