Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург присъди днес компенсация в размер на 1,86 милиарда евро на бившите акционери в руската петролна компания ЮКОС, предаде Ройтерс.

Обезщетенията трябва да бъдат платени от руската държава. Те са присъдени за незаконното отнемане на ЮКОС чрез нлагане на фалшиви данъци и организиране на непрозрачен и предрешен търг. Михаил Ходорковски не е сред претендиращите за сумата, съобщи за Интерфакс прессекретарката му Олга Писпанен

Делото бе заведено още през 2011 г. Бившите акционери на ЮКОС искаха обезщетение за 98 милиарда евро. Но още тогава специалисти предрекоха, че обезщетението ще бъде по-скоро символично, както и стана.

Преди три години ЕСПЧ постанови също, че при превземането на ЮКОС руската държава не е била движена от политически мотиви и че не е имала намерение да унищожи компанията.

Днешното решение на съда в Страсбург не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Само преди 3 дни - на 28 юли, арбитражен съд в Хага нанесе първия удар по Русия за случая ЮКОС. Той постанови, че тя трябва да плати близо 50 милиарда долара обезщетение на съсобствениците на компанията.