Надия Савченко - някогашната жена пилот и национална героиня на независима Украйна, символ на борбата й срещу руското нахлуване, бе арестувана днес, предаде агенция УНИАН.

Това стана, след като Върховната рада в Киев се съгласи да бъде свален депутатският й имунитет и тя да бъде задържана. Савченко бе независим народен представител.

Преди седмица главният прокурор Юрий Луценко внесе в парламента предложение Савченко да бъде привлечена къв наказателна отговорност. Той обяви, че следователите разполагат с доказателство, че тя подготвяла и лично давала указания за извършването на терористичен акт в пленарната зала на Радата. При атентата щели да бъдат използвани гранати, снаряди и автоматично оръжие.

Тогава Савченко бе изключена от парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана.

Преди да бъде гласувано лишаването на Савченко от имунитет, представители на Главната прокуратура прожектираха в парламентарната зала 20-минутен видеозапис. Според обвинението военнослужещата е заснета да договаря нелегален превоз на оръжие за Донбас и обсъжда възможността за смяна на властта в Украйна. Това станало във военно поделение.

След като Радата разреши доскорошната героиня да бъде арестувана, тя предаде депутатската си карта и излезе пред Радата, за да поприказва със своите близки. След това се върна в сградата, където бе арестувана.

От украинската Жана д'Арк до терористка

Надежда, или Надия Савченко бе отвлечена от проруски сепаратисти на фронтовата линия в Източа Украйна на 30 юни 2014 г. Руската прокуратура я обвини, че тя тайно проникнала в района на позициите на бойците от самообявилата се Луганска народна република (ЛНР), извършила наблюдение и предала данните на украинския батальон "Айдар". При последвалия обстрел били убити руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин.

През пролетта на 2016 г. съд в руския град Донецк (нямащ нищо общо с украинския град със същото име) осъди жената пилот на 22 години трудов лагер.

По време на процеса жената пилот се подиграваше на съдиите си и им показваше средни пръсти от клетката в залата. Нейното поведение й спечели любовта на сънародниците й, която я обявиха за украинската Жана д'Арк.

Савченко бе освободена само два месеца по-късно. Тя бе разменена срещу двама руски военни, осъдени в Украйна на 13 и 14 години затвор.

Още докато бе в затвора, Надия бе избрана за депутат от партията "Отечество" на бившата премиерка Юлия Тимошенко.

След завръщането си в родината обаче Савченко много бързо се скара и с прозападните власти в Киев. Тя отказа да оглави специалния орган за освобождаването на военнопленници при украинския президент. Обяви собствени списъци на подлежащи на освобождаване хора, срещна се няколко пъти с лидери на проруските сепаратисти и призова за преговори с тях. В резултат военнослужещата загуби мястото си в парламентарната фракция на "Отечество" и обяви личен план за "презареждане".