Кремъл стои зад отровителството на руския двоен агент Сергей Скрипал. Президентските избори в Русия са фарс. Това заявява в интервю за австрийския всекидневник “Винер цайтунг” (“Виенски вестник”) многократният шампион по шах Гари Каспаров. Той е един от най-върлите опоненти на Владимир Путин, живее в изгнание в САЩ.

Предлагаме ви становището на Каспаров, изложено кратко и ясно.

- Владимир Путин беше преизбран за президент със 76 на сто от гласовете. Доколко достоверен е изборният резултат?

- Какъв избор? Това шоу, състояло се в неделя в Русия, е абсурдно да се нарече избор. Това беше фарс. Единственият избирател, чийто глас може действително да се зачита, е на самия Путин. Резултатът от над 70 на сто напомня на хокея на лед, когато той вкара 10 гола срещу професионален отбор. Просто е смешно.

- Сега Путин е избран за още шест години. Дали ще остане в Кремъл до края на мандата си?

- Колко дълго ще остане на власт, не зависи от това, което той нарича избори, а кога най-сетне Западът ще започне наистина да му противоборства. Наложените досегашни санкции са болезнени за Путин, но за него те изобщо не са опасни. Ни най-малко не го впечатлява, че наскоро Великобритания изгони 23-ма руски дипломати.

- Какво би било действително решаващото за Путин и неговата система?

- Действително критично за Путин би било да се пресекат капиталните потоци за него и клана му. Това е единственият начин да се избегне катастрофа вследствие на водената от Путин агресивна политика – краткосрочна или дългосрочна. И то, когато Западът постави супербогатите руснаци пред избора: "Или оставате на страната на Путин, или спасявате цялото си състояние, което е скътано при нас." Тогава олигарсите ще се замислят.

- Мнозина на Запад гледат критично на санкциите и настояват за сближаване с Русия.

- Най-сетне Западът трябва да престане с поведението си, като че ли Русия е една нормална държава. Руската държава при Путин не защитава национални интереси, а единствено интересите на бандити, които са на власт.

- Великобритания е убедена, че Москва стои зад отровителството на бившия агент Скрипал. Какъв би бил интересът на Русия?

- От страна на Кремъл това беше опит за сплашване. Още повече че жертва стана и дъщерята на Скрипал. Кремъл иска да запуши устата на потенциални свидетели – както за намеса в президентските избори в САЩ, така и при отровителството.

- Скептици твърдят, че всичко това ще навреди на Москва.

- Когато някой бъде убит, тази глупост вече я слушаме 15 години. Защо антентатът би навредил на Путин? За вреда може да се говори, когато има отрицателни изводи. Имаше ли за Путин негативни последствия убийството с плутоний на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон? Не. Русия на Путин е държава на мафията. А мафията не убива просто така. Винаги е налице мотив. Жертвата Скрипал за Москва е безразлична. Става дума за предупреждение, за послание: "Който проговори, ще му се отвърне."

- Каква е целта на Путин?

- Той води световна война срещу демокрацията. Тя е досадна за неговите и на клана му мафиотски гешефти. Част от тази война е гигантска кампания за дестабилизация в цяла Европа. Всеки западен държавник, който сега поздравява Путин за изборния му успех, нанася удар срещу ценностите на собственото си общество. За жалост точно германците не предприемат нищо срещу агресията на Путин. Мнозина не съзират проблема.