Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще извика за изслушване представители на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите (НАП) заради данните, че държавата не е успяла да събере милиарди ДДС в периода 2000-2017 г. 

Данните за дължимия ДДС са предоставени от НАП на Гражданско сдружение "Боец" чрез Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Според информацията, получена по ЗДОИ, сумата от изгубените приходи от влезли в сила ревизионни актове за периода е близо 6 милиарда лева. 

Освен това от НАП съобщават, че общата сума на несъбрания ДДС за този период, е близо 16 млрд. лева, които, според отговора на шефа на НАП Галя Димитрова, са на практика "несъбираеми". Причината е, че тези средства са изчислени по време на ревизии от външни институции или чрез прилагане на мерки за борба с данъчните измами, а в такива случаи обикновено се откриват огромни цифри, но няма как да се съберат.

До момента сигнал или писмо с подобни данни не е постъпвало в парламентарната комисия. От гражданско сдружение БОЕЦ обещаха, че ще внесат сигнал в прокуратурата срещу министъра на финансите Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов, а настояват и президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

Пред БНР Християн Митев (Обединени патриоти), член на Комисията за наблюдение на приходните агенции, казва, че макар при тях да не е постъпвал такъв сигнал, комисията ще се самосезира и ще поиска изслушване на отговорните страни:

"За мен е по-важно да чуем становището на НАП, защото тя е органът, който осъществява контрола и който би трябвало да блокира и да предотвратява подобни схеми".

5.4 млрд. лева е сумата на несъбираемото ДДС за периода 2000-2017 година, обяви изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Става дума за хора, които нямат имущество и няма по какъв начин да бъдат събрани тези пари. 

"За въпросните 16 милиарда - това не са несъбрани приходи. Това е целият размер на ДДС, който органите по приходите са установили, след като са извършили ревизии, след като са издали ревизионни актове и след като са разкрили данъчни злоупотреби", обясни тя. 

"За последните 10 години приходите на НАП растат с 50% по-бързо, отколкото нараства БВП. Над 93% от нововъзникващия дълг се събира в рамките на годината, има сериозно и видимо подобрение и на доброволното плащане на данъци, и на принудителното събиране", съобщиха от НАП.

Несъбраните вземания за периода 2000- 2017 г. от ДДС по ревизионни актове са в размер на 5.8 млрд. лв., като 5.4 млрд. лева от тях са определени като несъбираеми. В същото време несъбраният ДДС по ревизионни актове през 2017 г. е 4 пъти по-малко, спрямо 2011 г.

Българската приходна агенция освен това ни напомня, че ДДС злоупотребите са общ проблем в Европа, годишните загуби се оценяват на 150 млрд. евро в рамките на Съюза. "ЕК обмисля сериозни промени в ДДС законодателството, защото в настоящия си вид самият ДДС като механизъм е силно уязвим за измами".