Среща между ръководителите на Европейския съюз и Турция във Варна се очаква да има, заяви премиера Бойко Борисов днес. Той определи планираните за понеделник разговори между европейските лидери и турския президент Ердоган за една от последните възможности за диалог между двете страни.

"Среща ще има, поне на този етап. Това е една от последните възможности да останем в диалог. Толкова много са се влошили отношенията на толкова много места по света. Водят се войни", каза Борисов в Брюксел.

Премиерът изтъкна необходимостта провеждането й, въпреки че "надали на някой му е най-приятното нещо да организира подобни срещи".

Борисов за пореден път припомни и нуждата от поддържане на добри отношения между ЕС и Турция и изпълняването на ангажиментите по споразумението за мигрантите:

"Вие бързо забравихте, но аз много добре помня. Харманли, Овча Купел, бунтовете, палежите, боя, знамената, националистите. Това може да се възобнови със страшна сила и в хиляди пъти по-големи размери. Тази алтернатива на мен не ми харесва. Затова заедно с колегата Туск и Юнкер ще се опитаме да водим този диалог."

"Доналд Туск дори ми каза кога ще кацне, за да го посрещна", пошегува се Борисов.

Предвидената за понеделник среща на върха Европейски съюз – Турция във Варна е посрещната скептично от европейски и български организации. Отношенията между Брюксел и Анкара охладняха след множеството арести на турски журналисти, магистрати, правозащитници и преподаватели по обвинения в участие в неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България например издаде символични акредитации за 95 турски журналисти, които в момента за в затвора. Организацията пизова българските журналисти, които ще присъстват на срещата, да вземат символични баджове с имена и снимки на свои турски колеги и да говорят и от тяхно име.

В края на миналата година Евросъюзът реши да ореже предприсъединителните фондове на Турция, защото Анкара не спазва върховенството на закона. Това обаче не се отнася за Механизма за бежанците в Турция. Миналата седмица Европейската комисия прие да отпусне втория транш от 3 милиарда евро за сирийските бежанци в южната ни съседка. Европейският съюз вече изпълни ангажимента си да предостави три милиарда евро за 2016 и 2017 г., като преди края на миналата година, т.е. само за 21 месеца, бяха изготвени програми, бяха поети задължения и бяха сключени договори за цялата сума, се посочва в прессъобщението на ЕК.

Борисов коментира и скандала с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания. Английските власти обвиняват Москваза нападението.

"Аз съм мнителен човек. Когато знаем кой е, тогава ще го коментираме. Кой би казал, че е сигурен?", коментира премиерът обвиненията на Лондон.

Премиерът се усъмни в тезата, че нападението е поръчано от руския президент Владимир Путин, за да го използва като предизборна агитация.

"Все пак доста години се занимавах с разследване на такива криминални престъпления... и обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед", припомни премиерът. "Аз не мисля, че имаше човек в света, който се съмняваше, че Путин ще спечели изборите - ни на запад, ни на изток... Още повече, че ако е вярно това, което казват - че той може да повлияе на изборите на САЩ, би било за него детска игра да си спечели своите избори."

Той обаче изтъкна, че терористичният акт, извършен със забранен отдавна "с конвенции, с какво ли не" невропаралитичен газ трябва на всяка цена да се разследва.

"Който и да го е направил - дали е Русия, дали е терористична организация, ще кажат криминалистите. Но е важно да бъдат разкрити. Щом могат в ресторанта във Великобритания да пуснат боен отровен газ, те могат да го пуснат и в Брюксел. Това може да бъде пуснато в метро, през инсталации, да загинат хиляди или десетки хиляди в спортни зали или стадиони. Ще предложа на колегите да вложим всичко, което имаме, за разкриването на тези престъпления. Който го е направил трябва да си понесе отговорност с цялата строгост на закона."