Тя се казва се Софи (SoFi) и представлява сериозен научен напредък, главно с умението си да се извива като истинска риба. Изследователският екип от MIT (Масачузетския технологичен институт) представи пред медиите в сряда, 21 март, своя робот-риба (роба? рибот?) и един от основните акценти в презентацията беше грациозното вълнение на опашката на прототипа – което освен че изглежда вълнвуващо, играе решаваща роля в крайната мисия на робота: да даде на учените възможността да наблюдават дистанционно дивата морска фауна, съобщава NPR.org.

„Тъй като нашият робот плува чрез вълнообразни движения, а не на тласъци, въздействието му върху водата е много подобно на това, което се очаква от истинска риба“, казва Даниела Рус, директор на лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект към Института, пред NPR.

С други думи, за разлика от много подвижни апарати, които понастоящем се използват при подводни научни наблюдения, тази мека роботизирана риба (Soft Robotic Fish) – или SoFi (а на български МеРи) – не разчита на витла или на реактивни двигатели. Така тя не генерира силен шум и турбулентност, които според доклада на изследователите, плашат морските животни и пречат на внимателното им наблюдение.

Вместо това SoFi има опашка, изработена от мек материал и задвижвана от меки изкуствени мускули, позволяваща му да се движи по начин, който е по-близък до морската среда и по тази причина е малко по-вероятно да се доближи до водния живот. С намаляването на видимостта под вода това може да означава, че камерата му има по-голям шанс да направи някои искрени и лични снимки отблизо – и да ги изпрати на морските биолози.

По време на изпитанията роботът „не оказа никакво видимо влияние на активността на другите риби около него“, казва Рус.

„Те си плуват наоколо и се занимават с обичайните си неща. Когато нашата риба отиде при другите, те продължиха да правят това, което си бяха започнали“, обяснява тя.

SoFi в действие: