Заради конфликта в Донбас и анексията на Крим от Руската федерация Украйна е изгубила почти 100 милиарда долара. Оценката е направена от старши научния сътрудник към Евразийския център на Атлантическия съвет Андерс Ослунд, съобщи онлайн изданието lenta.ru.

Крим беше анексиран от Москва след референдум през март 2014 г., резултатите от който международната общност не признава, а няколко месеца по-късно, през април, избухна конфликтът в населената предимно с етнически руснаци Източна Украйна, където бяха обявени от сепаратисти и Донецката и Луганската република.

Според експерта, за да се пресметне колко е изгубила Украйна от 2014 година насам в парично изражение заради тези събития, трябва да се оценят загубите през брутния вътрешен продукт. Според доклада делът на Донбас, където е съсредоточена тежката промишленост, в украинската икономика е 10%, а на Крим - 3.7%. По оценка на Международния валутен фонд БВП на Украйна за 213 г. е 179.6 милиарда долара.

Общо съвкупният дял на Крим и Донбас в украинския БВП е 13.7% от 179.6 милиарда долара - или $98.4 милиарда за четирите години от началото на конфликта.

Ослунд отбелязва, че големият ущърб за икономиката на Украйна е заради загубата на земя, енергийни ресурси, предприятия, инфраструктура, в т.ч. и банкова. Освен това експертът отбелязва и икономическия ефект от наложените от руска страна по отношение на Киев санкции.

По оценка на Националната банка на Украйна през 2017 г. от прекратяване на търговията с Донбас загубата е 1.8 милиарда долара. През тази година минусът ще е 500 милиона долара по оценките на централната банка.

 
Освен това в Крим се намира и Одеското газово находище, което е в шелфа на Черно море, на 130 км от Одеса и на 155 км от бреговете на Кримския полустров. То осигурява почти половината от собствения добив на синьо гориво. Всички активи, собственост на украинската газова компания "Нафтогаз" в Крим, бяха национализирани след анексирането и по-късно беше създадена с тях нова компания, която експлоатира находищата от въглеводороди в Черно и Азовско море.
 
Размерът на арбитражния иск, който "Нафтогаз" и дъщерните му дружества заведоха в Арбитражния съд в Хага заради активите на компаниите в Крим, е $8 милиарда, в т.ч. лихвите, заяви наскоро търговският директор на "Нафтогаз" Юри Витренко.