Купувачът на ЧЕЗ в България Гинка Върбакова или представител на фирмата й "Инерком" ЕООД не се е появил на официалното откриване на санираната от компанията сграда на ОУ "Христо Ботев" В Пазарджик, съобщи местното издание "Виделина". Самата Върбакова за последен път се е появявала публично на изслушването си в Народното събрание покрай сделката за ЧЕЗ. 

Обновеното училище е било открито от кмета на Пазарджик Тодор Попов. Само преди няколко дни той защити Гинка Върбакова и обяви, че ще "финализираме сделкака за ЧЕЗ", а пазарджиклии трябва да са горди със съграждани като Върбакова.

След поздравленията си при откриването на санираното училище днес градоначалникът е дал думата на строителя Георги Иванов - управител на пазарджишката „Евастрой”, се разказва в репортажа на колегите. Това обаче поставя друг въпрос - защо строителят е от фирма, която не е спечелила обществената поръчка за саниране, въпреки че в договора, подписан след като "Инерком" ЕООД печели търга, изрично е записано, че няма да бъдат използвани подизпълнители.

"Договорът за „Изпълнение на инженеринг – проектиране, авторски надзор и строително-монтажни работи на ОУ „Христо Ботев”, гр. Пазарджик” е с „ИНЕРКОМ” ЕООД със собственик и управител Гинка Върбакова и е на стойност 863 075.00 лв. без ДДС. Договорът за възлагане на обществена поръчка BG16RFOP001-1.013-0002-C01-S-12 е подписан на 28.08.2017 г. от Екатерина Марчокова - Стоянова, упълномощена от Гинка Върбакова. В чл. 7, ал.1 от договора е записано изрично: „Изпълнителят няма да ползва подизпълнители...”. Тогава като какви се явяват в случая Георги Иванов и фирмата му „Евастрой”, питат от "Виделина". 

Изданието припомня още, че освен за въпросното училище, "Инерком" ЕООД е спечелила обществени поръчки за саниране на още 3 училица в областния град, а общата сума на подписаните с общината договори е  4 395 330.24 лв. без ДДС. Предметът на търговете е един и същи - „Изпълнение на инженеринг – проектиране, авторски надзор и строително-монтажни работи"  -  за ОУ „Любен Каравелов”, СОУ „Димитър Гачев” и СОУ „Д-р Петър Берон”. И в тези три договора изрично пише, че няма да бъдат използвани подизпълнители. 

Обществената поръчка и при четирите училища е финансирана основно от ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020”” и обхваща изпълнение на инженеринг - работно проектиране, съгласуване, авторски надзор и изпълнение на строителни дейности в сгради от образователната инфраструктура в гр. Пазарджик, припомнят още колегите.