В дясното политическо пространство в България няма човек, който да не е работил с Бойко Борисов и да не е бил коалиран с ГЕРБ, обяви зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев в ефира на БНТ.

"Това е хубаво, защото е натрупан политически опит и е поета отговорност. Безотговорно е никога да не посегнеш към властта, само да критикуваш отстрани. Незряло е да не можеш да постигнеш някакво сътрудничество", заяви той.

Но според него в момента ключово за българското дясно, това, което го държи в "един постоянен кипеж", е да си намери мястото спрямо ГЕРБ.

"Петър и Божидар не са еволюирали по темата "Борисов и ГЕРБ", те стоят там, където стояха в последните месеци на управлението, единствената разлика е, че не са в същите кресла", коментира той позициите на бившите си партньори - Москов и Лукарски.

Кънев отбеляза, че в момента на практика само СДС са останали в Реформаторския блок, тоест в него няма нито една друга от учредилите го партии. ДБГ формално са част от Блока, но наскоро заплашиха, че до месец ще го напуснат, ако няма яснота именно по тази тема.

"Да напомня, че СДС ги приехме доста по-късно, отново по същия повод - съмнения къде се намират спрямо ГЕРБ и Борисов. И ги приехме при много възражения, тогава заместниците ми - Атанасов и Москов бяха против, Найден Зеленогорски също, както и половината Граждански съвет."

Според Кънев в момента с обединението ДСБ-"Да, България" се търси "една здрава, принципна основа", и припомни, че целта на РБ е да бъде просто стъпка към по-пълноценно обединение на дясното. Което, ако не друго, "има богата фантазия".

Самият той подчерта, че няма амбиции да е лидер на евентуално голямо дясно обединение. И обяви, че си представя водача на бъдещите десни като някой "поне 10 години по-млад от мен".

"Две трети от европейските държави се управляват от хора, които са по-млади от мен. Искрено потресен съм, когато ме нарекат млад човек. Аз съм политик на средна възраст по европейски стандарти, млад съм единствено в Казахстан и България."

Той и колегите му можели само да предложат своя опит и този на "много по-успешни политици от нас - Костов, Катя Михайлова". Обаче обяви, че макар да не търси прошка от дясното за провалите си в РБ, защото няма да се явява като лидер на избори, се надява на друго:

"Дай боже да простят на Христо и Атанас, те ще се явяват."

И едно нещо го дразни - когато в дясното се вкарват "смешни, несериозни" политически линии, а именно разделянето на либерално и консервативно.

"Това широко дясно застъпва тезите на бих казал вече консервативната либерална демокрация. Това, за което се надявахме и не постигнахме реално - свободата да правиш бизнес и да не бъдеш мачкан, да си купиш вестник и да знаеш, че ще прочетеш обективна гледна точка."