Редица руски медии обявиха, че напълно или частично спират отразяването на дейността на държавната Дума, съобщи Ройтерс. Причината за това е отказът на депутатите дори да обсъдят нарушение на етиката от страна на председателя на комисията по международни отношения Леонид Слуцки, обвинен в сексуално насилие над журналистки.

 "Това решение на комисията по етика, на практика, признава за нормална възможноста за сексуално посегателство над журналисти от страна на политиците. Ние не сме съгласни с такъв подход и отказваме да приемем за нормална позицията на Думата по този въпрос", обяви една от ръководителките на обединената редакция на РБК - Елисавета Голикова.

Първо подобни обвинения отправиха Екатерина Котрикадзе от РТВИ и Дария Жук от телевизия "Дожд". Няколко дни по-късно към тях се включи Фарида Рустамова - кореспондент на руската служба на Би Би Си. При опит да потърси коментар от Слуцки за визитата в Русия на френската кандидат-президентка Марин льо Пен, депутатът поискал да зареже приятеля си и да стане негова любовница. При опит от страна на Рустамова да отклони депутата и да получи коментар за Льо Пен, той се приближил, прокарал дланта си по нейния пубис. Тя напуснала кабинета му разревана.

Скоро след случката четири други анонимни журналистки, отразяващи работата на руския парламент, обясниха пред Би Би Си, че Слуцки постоянно ги гледал в гърдите и правел "глупави шегички".

Слуцки отрича обвиненията и ги обявява за провокация.

"РосБизнесКонсалтинг" (РБК) отзова своите журналисти от парламента, последваха ги и репортерите от радиостанция "Эхо Москвы" и телевизия RTVI. "Комерсант" и "Ведомости" обявиха, че прекратяват работата си със Слуцки и комисията по етика. От редакцията на Лента.ру пък заявиха, че "няма да публикуваме новини, свързани с професионалната дейност на депутата Слуцки".  Към бойкота на работата на Думата се присъединиха и редица други медии - Republic, “Новая газета”, “Секрет фирмы”.

Слуцки коментира в социалните мрежи, че опитът за неговото дискредитиране е "обречен на провал".

"По повод обвиненията за сексуално посегателство мога да кажа следното: опитът да се направи от Слуцки един руски Харви Уайнстийн изглежда най-много като евтина провокация на ниско ниво."

Говорителят на Думата Вячеслав Володин заяви, че е право на медиите да се откажат да отразяват работата на парламента и че техните акредитации са преустановени.

"Решението на комисията не е обсъждано...  Не е ставало въпрос за необходимостта от обсъждане на резултатите от решението на пленарното заседание на Думата", добави той.