Парламентът на Каталуня не можа да избере тази вечер премиер. Но областта поне помръдна от мъртвата точка, най-вероятно към нови предсрочни парламентарни избори.

След 5-часови дебати депутатите не успяха да изберат Жорди Турул, чиято кандидатура издигнаха двете главни сепаратистки партии - „Заедно за Каталуня“ и Републиканската левица на Каталуня (РЛК).

При това ножа заби не друг, а третата сепаратистка партия – крайнолявата и антикапиталистическа Кандидатура на народното единство (КНЕ). Точно преди сесията нейното ръководство обяви, че четиримата й депутати ще се въздържат. А партията прекратява съюза си с другите две отцепнически сили и минава в опозиция. Тя няма намерение да участва в задкулисни планове за автономия, тъй като вижда бъдещето на Каталуня извън Испания, обяви пред депутатите нейният представител Карлес Риера.

Точно благодарение на представителите на КНЕ сепаратистите имат абсолютно мнозинство в каталунския парламент. Антикапиталистите обвиниха другите две отцепнически партии, че са се огънали под натиска на испанските съдилища.

Жорди Турул бе третият номиниран за кандидат-премиер от сепаратистите. Първо бившият министър-председател Карлес Пучдемон, който е в доброволно изгнание в Белгия, се отказа да се бори за завръщане на поста, след като Конституционният съд на Испания постанови, че той не може да управлява от дистанция.

Вторият издигнат кандидат – Жорди Санчес, е в ареста по обвинение в противодържавна дейност и съдът отказа да го пусне.

Съгласно закона след днешното гласуване следва ново, което ще се състои след два дни – на 24 март. Тогава за избирането на Жорди Турул ще бъде достатъчно обикновено мнозинство, т.е. половината от присъстващите в залата плюс един.

И тогава обаче е малко вероятно да бъде избран премиер.

Най-важното е, че с днешното гласуване започна да тиктака часовникът, който по всяка вероятност отброява времето до новите регионални избори в Каталуня. Те ще бъдат свикани, ако до 22 май не бъде избран нов премиер на областта. И това е най-вероятното, което ще се случи. Срокът за това е между 45 и 60 дни след изтичането на двумесечния срок от първото неуспешно гласуване.

Също така е възможно утре Жорди Турул да бъде арестуван. Той и още 6-има сепаратистки активисти трябва да се явят във Върховния съд в Мадрид при съдията Пабло Ярена. Магистратът бе арестувал групата, обвинена в противодържавна дейност, но я освободи временно. Много вероятно е сега Ярена отново да задържи Турул. И тогава няма да има гласуване за него в събота.

Но пък в такъв случай се очаква за първи път в историята на Каталуня за премиер да бъде издигната жена. Това е Елза Артади от „Заедно за Каталуня“.

Турул отклонил 1,4 милиона евро

Докато Жорди Турул излагаше програмата си в парламента, Гражданската гвардия огласи още едно обвинение срещу него. То е в отклоняването на 1,6 милиона евро от  парламента на Каталуня за кампанията за референдума за независимост, състоял се на 1 октомври 2017 г. и обявен за незаконен от централната власт в Мадрид. 1,4 милиона евро от тези пари са били дадени от кабинета на тогавашния регионален премиер Карлес Пучдемон, оглавяван по онова време от Жорди Турул.

В словото си кандидат-премиерът не спомена нито веднъж думите „независимост“ и „република“. Разбира се, той говори за финансова незаисимост на Каталуня, за предимството на местния език пред испанския и други теми, които са по вкуса на сепаратистите. Но обяви, че протяга ръка към испанския премиер Мариано Рахой и крал Фелипе VI.

По едно време Турул премина от каталунски на испански език и се обърна към всички испанци. И заяви, че каталунците не са против испанския народ, а само против неговите управници, от които страда и той.

Но отново вниманието на всички привлече Инес Аримадас – лидерката на партия „Сиутаданс“ („Граждани“). Каталунският филиал на проевропейската и антиотцепническа партия „Сиудаданос“ е първа сила в парламента в Барселона след регионалните избори в края на 2017 г.

„Вие не можете да решите проблема на Каталуня, защото сте част от него“, бе само едно от обвиненията, които Аримадас отправи към Турул.

Тя заяви на сепаратисткия политик, че той знае много добре, че няма да стане премиер и че е в залата само за да удължи хаоса на „процеса“ - така централната испанска власт нарича действията на сепаратистите за отцепване на Каталуня от Испания.

Аримадас произнесе изключително силна реч и срещу Карлес Пучдемон на 27 октомври 2017 г. Това стана, след като парламентът на Каталуня обяви едностранно независимост. Тази стъпка доведе до активирането на член 155 – временното отнемане на автономията на областта, уволнението на регионалното правителство и свикването на предсрочни избори.

Дори да не бъде арестуван, Жорди Турул почти със сигурност няма да бъде избран за премиер на Каталуня и с обикновено мнозинство, убедени са анализаторите. Въпреки това испанският премиер Мариано Рахой отмени посещението си в Ангола, насрочено за 24 март.