От "Обединени патриоти" често нападат я медии, я бизнесмени, но този път се прицелиха в забавачка. Обект на атаката, в случая - от ВМРО, е детска градина "Щастливо детство" в Момчилград, където по случай първа пролет се е провел фестивал на етносите. От ВМРО недоволстват, че част от програмата е включвала ориенталска музика и танци. 

"На тържеството по повод първа пролет в целодневна детска градина „Щастливо детство“ – Момчилград, грозно усещане остави част от програмата, която изпълняваха децата. Под звуците на ориенталски ритми на турски език малчуганите представиха съчетание с танци. (във видеото може да видите скандалните кадри). ВМРО остро критикува този акт и обвинява ръководството на детското учебно заведение в безхаберие и непознаване на правилата, заложени от закона. Вместо да възпитава малките български деца в националните традиции и обичаи, на български език, се прави опит те да бъдат излишно разделяни, което впоследствие би довело до тяхната отчужденост и невъзможност за реализация и приобщаване в обществения живот на държавата", се посочва в позиция на партията.

Оттам допълват, че ще поискат проверка от областния инспекторат по образованието. Позовават се на закона за училищното и предучилищното възпитание, в който се посочва, че основният език в системата на образованието е българският и културното многообразие се съхранява чрез него.

"Това ли е бъдещето на европейска България? Деца, трудно общуващи на български език, защото детската градина, вместо да им даде знания и умения и да ги приобщи, умишлено ги е натикала в ъгъла на изолацията!", възмущават се "воеводите".

От 1996 г. директор на детската градина е Виолета Джарова. Заедно с родители на деца от градината тя обясни в сутрешния блок на Нова тв за какво всъщност става въпрос. Джарова посочи, че на въпросното тържество както турска, е имало и българска народна музика и танци, както и руски такива. Това е видимо и от пълните кадри, не само "изрезките" с ориенталските танци. Фестивалът се провежда години наред. По думите й от ВМРО "си правят евтин PR на гърба на децата".

"Това е жалък сблъсък между политическите сили. ВМРО се опита да си прави PR на гърба на детската градина, което доведе до огромен стрес у деца и родители", заяви директорката и подчерта, че "Щастливо детство" развива проект, една от дейностите в който е допълнително обучение по български език.

В детската градина нито учителите, нито обслужващият персонал говорят на турски. Само деца общуват така помежду си, защото за повече от тях този език е майчин, обясниха още от ръководството на забавачката. Педагозите подчертаха, че тържеството, което предизвика скандал, е започнало с хоро и е завършило с българска песен.

В същото време в студиото в София беше депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който въпреки обясненията не изневери на партийната позиция.

"Не съм очаквал да чуя от директорката "да, в нашия регион все по-малко се говори на български". Не съм очаквал и друга реакция от учителите, защото в тези райони отдавна демокрацията е някаква илюзия и за да имаш работа, трябва непрекъснато да показваш лоялност към ДПС. За 20 години директор в това населено място..., според мен лоялността отдавна е показана", посочи той.

"Никога до този момент не е имало натиск нито върху мен, нито върху персонала от ДПС или от която и да е било политическа партия", контрира дистанционно Джарова.

- Не очаквах друг отговор - пак посочи Веселинов.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан също коментира казуса

"Махнете националистическите си лапи от детската градина "Щастливо детство" в Момчилград... Невинните деца и педагогическият персонал на детската градина са обвинени от крайните националисти заради естественото им право да изявяват самобитната си култура – част от идентичността им. Това е естественият свят на детето и ничие националистическо посегателство няма място там. Декларацията на ВМРО е откровена и груба политическа намеса в културната програма като част от възпитателния процес на детската градина "Щастливо детство" в Момчилград. В тази детска градина децата са с различна етническа и религиозна принадлежност. Да се определи като "грозно впечатление" едно музикално и танцово изпълнение на майчин език, е обиден език на омразата и откровена асимилаторска агресия. Декларацията на ВМРО освен това издава нормативна неграмотност и политическа преднамереност".

Това се казва в декларацията на Местан.