Министърката на туризма Николина Ангелкова не е чувала фирми, свързани с ДПС, с "Лукойл" или с бившите групировки ВИС и СИК, да стопанисват плажове.

Това се разбра от гостуването й в сутрешния блок на бТВ. Повод за повдигането на темата стана фактът, че преди седмица правителството отдаде на концесия за 15 години четири апетитни плажа. Както Клуб Z писа, плажът в Росенец, където се простира т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - "дворецът в Отманли", отиде при фирмата, построила "сарая" - "Хермес Солар" ООД, близка до ДПС. Любопитното тук е, че когато "Хермес" се появява на сцената, още при отдаването под наем на плажа (не на концесия) фирмата, която от години го стопанисва и печели, мистериозно се отказва.

"Тера Тур Сервиз", собственост на бащата на генералния директор на "Лукойл" Валентин Златев - Васил Златев, пък взе на концесия "Св. Влас-болницата". "Ауто фактор" ЕООД, която ще стопанисва плажа в Несебър - "Несебър-юг" се свързва с ВИС, а "Голден сендс бийч", която получи плажа "Слънчев бряг-север" - със СИК.

"Има ясни правила как се провеждат процедурите за концесиите. Ние никого не можем да накараме насила да ходи да кандидатства", коментира Ангелкова.

Водещият й припомни чрез материал от Клуб Z как вицепремиерът Валери Симеонов предвиди много преди резултатите от конкурсите за тези концесии да бъдат обявени, в чии ръце ще отидат, изброявайки Доган, СИК, ВИС и пр.

"Ние при нас нямаме такива данни. Има си фирми, кандидатстват, там няма никакви такива имена", посочи в отговор Ангелкова.

По повод отказа на фирмата, дългогодишен стопанин на плажа в Росенец, да се бори отново за него, министърката удобно пропусна факта, че между наем и концесия има разлика.

"Няма такова нещо. Има за концесията един-единствен кандидат", посочи Ангелкова по повод спечелването на плажа от "Хермес Солар".

Както е известно, откакто в Росенец се простира "летният сарай" на Доган, достъпът на обикновени хора до плажа бе многократно възпрепятстван. На въпрос ще може ли всеки да плажува там, Ангелкова отсече: "Естествено че всеки един може да отиде на всеки един от плажовете."

Иначе министърката отчете 547 000 руски туристи за 2017 г., които имат около 350 000-380 000 имота у нас. "Колкото гръцки туристи идват у нас, толкова български ходят в Гърция. Около 1,2 милиона души си разменяме", посочи тя на въпроса и тази година ли българите ще предпочетат южната съседка пред родното Черноморие.

"Всеки има вкус, всеки има индивидуални предпочитания. Може на тях да им е омръзнало тяхното море", посочи Ангелкова по адрес на гърците.

- Доста е мръсна нашата вода.

- Ами не съм съгласна. Строят се пречиствателни станции и тази година ще правим проверки.

Както е известно, министърката обяви война на стопаните на апартаменти, които ги дават под наем.

"Те са длъжни доброволно да се категоризират при нас. Те си плащат данъка, но трябва да се категоризират и по закона за туризма. А казват, че посрещат лични гости", ядоса се Ангелкова.

Неизбежно тя трябваше да коментира и разходката си до Лос Анджелис за церемонията по връчването на тазгодишните награди "Оскар", която предизвика брожения и въпроси как, защо и с какви средства е пътувала министърката за светското събитие.

"По покана на мои приятели, много известни актьори и продуценти. Много харесвам киното и вярвам, че чрез киното можем да популяризираме страната", отговори Ангелкова на първия въпрос - как се е озовала в Бевърли хилс.

"Естествено че като частно лице отивам там. Платила съм си самолетните билети и престоя там, имам достатъчно средства да отида до Лос Анджелис. Изключително трудно е и е изклюително голяма чест да те поканят на "Оскар"-ите", посочи по въпроса за финансирането.

Тя определи Силвестър Сталоун и Салма Хайек като "изключително големи приятели на България".

"Това е много голяма чест за нас. Не всяка държава може да се похвали, че Силвестър Сталоун харесва нашата страна!", посочи министърката.

- Не ви ли предложиха роля?

- Нищо не се знае - какво ще се случи и какво ще ми предложи съдбата.