Ученик от началните класове на училище "Св. Климент Охридски" в Бургас получи покана за т. нар. игра "Син кит", за която все още се спори дали съществува. През междучасието детето получило покана на телефона си да изтегли приложението за играта и споделило с класния си ръководител, предаде БНТ.

"Колежката не е отворила телефона и препоръчва на детето да съобщи на родителите си", казва Юлия Пенева, директор на ОУ "Св. Климент Охридски".

Според съученици това не е единственият случай. Те са категорични, че познават други ученици, които играят играта, дори са стигнали до по-горни "нива".

"Знам, че много хора от това училище си режат ръката. Казвали са ми, че имат някакви предложения и така нататък, но отричат, нали, да играят тази игра. Ей тука цялата ръка е нарязана от стъкло", казва пред камерите на БНТ Габриел Колев, възпитаник на школото.
Възпитаник на училището потвърди, че и други деца играят "Син кит".

За случая със смъртоносната игра е информирана вече и полицията. Оттам ще организират срещи с учениците, за да обяснят какви рискове крие играта "Син кит".

"Ще участват специалисти от областната дирекция на полицията. Предполагам, че подобен интерес ще има и от други учебни заведения, така че имаме готовност да реагираме в такъв тип ситуация", заяви говорител на ОДМВР- Бургас Цветелина Рандева.

Директорката на бургаското училище призова всички родители да проверят телефоните на децата си за опасната мода. При съмнения да информират веднага ръководството на училището или полицията.

Според мнозина "Син кит" е журналистическа измислица и досега няма нито един доказан случай.

Според други обаче "играта" е реална и обвита в мистика. Тя предполагаемо се заражда през 2013 г. с F57, едно от имената на така наречената Смъртна група в социалната руска мрежа "В контакте", и причинява първото самоубийство през 2015 г. Филип Будейкин, бивш студент по психология, изключен от университета, твърди, че той е създателят на играта. Будейкин казва, че целта на играта е да „изчисти“ обществото, като подтиква към самоубийство тези, които според него нямат стойност.

Всеки включил се получава по 50 задачи, които трябва да изпълни за 50 дни. Първоначално те са за различни екстремни действия като ранно ставане, изкатерване на кран, ходене по парапет. Детето трябва да снима всяка такава задача с мобилния си телефон и да я споделя в групата в социалната мрежа.

След това обаче следвали задачи, свързани с нарушаване на обществения ред, насилие и самонараняване. От малчуганите се иска да крадат, да нападат други деца или да изрисуват с бръснарско ножче син кит на ръката си. На 50-ия ден се дава последната задача, която е за самоубийство със скок отвисоко, хвърляне под гумите на автомобил, прерязване на вените или обесване. В САЩ има случаи на обесване на деца, което самите те излъчват на живо във фейсбук, но властите не са свързали самоубийствата с играта.