Паркирането в "синя" и "зелена" зона в София вече ще може да се плаща и с банкова карта чрез приложения на мобилния телефон. За новата опция съобщиха от Центъра за градска мобилност преди дни, а вече столичани и гостите на града могат да свалят приложение от сайта на дружеството - www.sofiatraffic.bg.  

Цената на паркирането не се променя – 1 лев за „зелена“ зона и 2 лева за „синя“ зона на час. Условието е клиентът да има интернет на телефона и приложение - такова вече е разработено за операционните системи Android и iOS.

Вариантите за плащане на престой с SMS и хартиени талони остава. Плащането с банкова карта обаче ще има още едно удобство - системата ще позволява еднократно плащане за 2 часа паркиране - колкото е позволено в "синя" зона, и за 4 часа - в "зелена". Чрез SMS услугата трябва да се подновява на всеки час с ново съобщение, за да се избегне поставяне на скоба на колата или репатрирането й с "паяк" до наказателен паркинг. 

Мобилното приложение за плащане с банкова карта през телефон има опция за проследяване на мястото, където е паркиран автомобилът. Новата услуга ще улесни и чуждестранните гости на София, които не могат да заплатят паркиране чрез SMS, тъй като външни мобилни оператори не позволяват този вид разплащане.

Центърът за градска мобилност насърчава внедряването на технически иновации и остава отворен за предложения за мобилни приложения, които улесняват гражданите, съобщиха още от дружеството.