Докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод решението на Евпопейския съюз да подкрепи оценката на Верикобритания, че Русия е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Стъпихме на твърденията на Тереза Мей за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация - коментира Борисов. - Аз и вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" да стане "пълна вероятност".

Той изтъкна също, че коалиционните партньори (в лицето на Патриотичния фронт) няма да подкрепят изтегляне на български дипломати от Москва.

"Всички вярваме на позицията на Великобритания. Но когато има една вероятност, има и друга вероятност", каза Борисов. 

Премиерът изрази опасения, че отзоваването на посланика на ЕС в Москва за консултации ще предизвика допълнително влошаване на отношенията между двете страни.

"Очаквам следващите седмици доста бързи ескалации на напрежението, защото много държави ще започнат да отзовават и те своите посланици."

Важно е обаче, че независимо от "Брекзит" ЕС и Великобритания показват единство, изтъкна премиерът.

"В момента сме във време, много по-тежко от студената война. По време на студената война имаше много ясни разделителни линии. Сега отношението на всички е толкова рязко, толкова твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово се отзовават дипломати, времето, в което ние като съюз отзоваваме за консултации нашия дипломат1 надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство."

На срещата на лидерите на европейските страни снощи Борисов е изтъкнал съображенията си и припомнил на британската премиерка Тереза Мей, че трябва да се действа предпазливо.

"Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, после Тони Блеър се извини. Последствията до ден днешен са чудовищни", обясни по-късно той съображенията си пред журналисти.