Дело за измама с платени, но неполучени няколко апартамента в Ямбол е продължило... 17 години, 7 месеца и 11 дни и е прекратено поради изтичане на абсолютната давност.

Това съобщават от Инспектората към ВСС по повод поредната порция проверки на 188 заявления от граждани за бавно правосъдие. Производството е сред основателните 44 заявления по наказателни дела.

Производството по члена за измама в особено големи размери (211 от НК) срещу физическо лице, което вече е било известно, започва през декември 1999 г. и приключва безславно с абсолютната давност през август 2017 г. За споменатите 17 години, 7 месеца и 11 дни то е докретало през предварително производство до едва две съдебни инстанции.

Фазата на разследването, т.е. досъдебното производство е продължило около 15 години и са допуснати съществени забавяния, причинени от действията на разследващите органи и прокурора, пишато от ИВСС.

През първите три години на разследването са били извършени само част от необходимите действия по разследването, и то разпокъсано през 2001 и 2002 г. Поради това през 2003 г. бил отстранен следователят и заменен с нов. Факт е и двукратното връщане на делото от прокурора на въпросния следовател за извършване на допълнителни действия.

Освен това в досъдебното производство са допуснати 7 периода с обща продължителност над 4 години, през които не са извършвани никакви действия по разследването, заключават от Инспектората.

Всичко това обаче с нищо не е помогнало за по-качествен обвинителен акт...

От 2012 до 2016 г. Районна прокуратурата-Ямбол 4 пъти е внасяла обвинителния акт в съда. Всеки път съдебните производства са били прекратявани, тъй като обвинителният акт не е отговарял на изискванията на НПК и делото е връщано на прокурора.

На този фон, в съдебната фаза са допуснати относително кратки забавяния пред Районния съд, съответно 10 месеца и 11 месеца.

В резултат на всички тези факти приключването на делото е забавено с 11 години, а производството е прекратено поради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване на повдигнатите обвинения, пишат от ведомството, оглавявано от Теодора Точкова.