Ники Уайр от Manic Street Preachers призна, че бандата е изправена пред несигурно бъдеще в променящия се музикален пейзаж. 49-годишният басист и колегите му Джеймс Дийн Брадфийлд и Шон Муур пускат на пазара тринадесетия си студиен албум Resistance Is Futile през април, но Ники не е сигурен колко дълго ще издържи успехът на бандата.

Групата вече издаде прекрасната Distant Colours през февруари:

“Трудно е да мисля по този начин, но този момент ще настъпи. Някога работехме с 5-годишни планове и циклични амбиции, но това почти за всички банди е невъзможен модел на дейност в наши дни - обяснява басистът, цитиран от zrockradio.bg. - Най-вече не знам дали нещо от това, което правим, ще просъществува дълго време.

Просто ще бъдем погълнати от някоя от огромните технологични компании, които притежават всяка частица от живота ни и не съм сигурен дали ще успеем да се впишем в тази концепция. Толкова много от предварителните поръчки за албума ни са за физически носители (т.е. - CD и винилови плочи, б.р.), че чак не е реално! Колко дълго можем да поддържаме това ниво?”

През януари второто най-обичано уелско музикално чудо (след Том Джоунс) стартира със сингъла International Blue:

А ето я и най-прясната песен - Dylan & Caitlin:

Парчето е дует с The Anchoress, или иначе казано Катрин Ан Дейвис, родена и - разбира се - обичана най-много в... Уелс.

Но дуетите са стара слабост на Джеймс и бандата. На част от тях се дължи и великанският им статут. Например на този с Нина Першон от The Cardigans.

Бестселърът на бандата обаче бе техният пети албум This Is My Truth, Tell Me Yours, който празнува 20-ата си годишнина през септември. Оттам, както може би помните, е това - You Stole the Sun from My Heart, в която гласът на Джеймс къса парчета от слуха ви и ги разхвърля от балкона по снега:

А с оглед на времето над София нека си припомним и тази:

Басистът казва, че все още е изключително горд от This Is My Truth, Tell Me Yours, за който със сигурност вярва, че ще устои на проверката на времето.

“Това е наистина класен албум - луксозен и скъп. Все още звучи невероятно добре записан и в него има много дълбочина - споделя Ники пред Music Week. - Очевидно това е нашият най-продаван албум - мисля, че до момента тиражът е 3,5 - 4 милиона копия в целия свят. А не е най-лесният за продажба. Затова винаги мислим за него с голяма гордост.”