Държавният глава Румен Радев отговори на отправената от президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган покана за провеждането на лична среща.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев е изпратил днес писмо до президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган в отговор на сърдечните поздравления от неговия турски колега по повод Националния празник на страната ни, както и на отправената покана за провеждане в близко бъдеще на среща на най-високо равнище между президентите на двете държави. 

"Споделям изразеното от Вас желание да проведем лична среща в близко бъдеще. В тази връзка, предлагам тя да се състои в рамките на предстоящата Среща на върха на НАТО през юли т.г. в Брюксел, където ще имаме възможност да обсъдим по-задълбочено развитието на сътрудничеството и диалога на най-високо равнище между нашите страни", се казва в писмото на българския президент до неговия турски колега.

Това ще е първата среща на Радев и Ердоган. Преди това, на 26 март, турският президент ще е на визита в България - във Варна за срещата Турция-ЕС.

Преди месец, във връзка с предстоящата среща ЕС-Турция във Варна, Радев заяви:

"Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. България – и това очаквам от премиера, трябва да постави към г-н Ердоган тези въпроси, на които очакваме отговори – за гаранция за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, за ненамеса в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсация на тракийските бежанци."

Откакто стана ясно, че се готви среща във формат ЕС-Турция, президентът на няколко пъти изрази мнение, че е трябвало ако не да бъде поканен, то поне от "Дондуков" 1 да се бяха консултирали с него.