Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол днес относно финансовата децентрализация на общините.

"Проблемът с финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България", заяви още той, като припомни за "драстичната разлика" между облагането в България и в други европейски държави. Не само номинално, но и относително спрямо стойността на имотите у нас е много по-ниско, каза Горанов.

"Кметовете искат да управляват по-голям ресурс, но ако може да не участват в неговото формиране и събиране. Общините са готови да предложат много решения, но когато дойде време да застанат пред местната общност и да ги защитят, депутатите от тези области остават самотни в тези дебати."

Горанов допълни, че се правят предварителни разсъждения по облагането на имуществото и автомобилите, но засега няма ясни законодателни предложения. В отговор на друг въпрос министърът на финансите обясни, че са необходими промени в закона за местните данъци и такси, свързани с налозите за колите и за имотите на физическите лица.

"Облагането на МПС е тема, която трябва да бъде сериозно разгледана на базата на несъвършения модел от началото на века", посочи Горанов. 

"Не се отчита екологичната  тежест на автомобилите. Там има сбъркани стимули и допускаме да станем гробницата на Европа на стари коли, особено на дизеловите", подчерта той.

Има несъвършенства на облагането на имотите на физическите лица. Когато има ново строителство и сделка за имот, данъчните оценки се актуализират, но за други имоти данъчните оценки са далеч от пазарните, каза Горанов.

Статистиката на проверките на НАП показва, че всеки десети търговец е нарушител. Колкото се увеличават проверките, толкова повече нарушения се откриват, каза още министърът на финансите.

От 2 януари до 15 март НАП е направила 3544 проверки в търговски обекти и хотели в зимните курорти. Сред тях са 290 наблюдения на обекти с продължителност от 2 до 8 часа и 135 съвместни проверки с МВР. При тях са установени 373 нарушения на данъчно законодателство - най-вече разлика в касовата наличност, неиздаване на касов бон и липса на фискално устройство. След тези проверки са запечатани 236 обекта.

Информация за глобите и санкциите още не може да се даде, защото има административни процедури, каза Горанов. Запечатването на обектите и качването им в регистър дава резултати и се надявам скоро да докладваме нарушения под десет процента, допълни финансовият министър.