Европейският съюз остро осъжда агресивните действия на Турция в Сирия, както и неспазаването на върховенството на закона в страната. Въпреки това Брюксел и Анкара трябва да намерят начин да се разберат като съседи на срещата във Варна в понеделник. Това заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

"Европейския съвет остро осъжда продължителните незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море... Все пак ние сме съседи и трябва да намерим дачин да се разбираме помежду си и да си сътрудничим в областите на взаимен интерес."

Очаквам предстоящата среща ЕС-Турция във Варна със смесени чувства, заяви пък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Главната причина е, че количеството на проблемите между ЕС и Турция не спира да расте", каза Юнкер след края на срещата на върха в Брюксел, но изтъкна, че ЕС желае да укрепи сътрудничеството с Анкара. 

Туск изрази надеждата разговорите с турския президент Реджеп Ердоган да засегнат широк кръг от теми във Варна, включително за бъдещето. 

"Срещата няма да бъде лесна, пред нас стоят няколко сложни въпроса, включително за турските действия в Сирия. Съседи сме с Турция, трябва да намерим начин да разговаряме открито", добави той.

Очаква се още в понеделник националните власти на няколко европейски страни да предприемат дипломатически мерки срещу Москва заради нападението над руския двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, заяви Туск.

По неофициална информация около половината от държавите в ЕС предвиждат да върнат свои дипломати, изпратени в Русия, или да прогонят руски дипломати на своя територия.

"Лидерите изразяват пълна солидарност с Великобритания в осъждането на атаката с невропаралитичен газ в Солсбъри. ЕС се съгласява с оценката на Лондон, че има голяма вероятност Руската федерация да стои зад атаката и няма друго възможно обяснение."

Посланикът на ЕС в Москва вече беше извикан в Брюксел за консултации, отбеляза председателят на Съвета на ЕС. Председателят на Еврокомисията отбеляза, че това е изключителна мярка, която не е предприемана преди.

В отговор на въпрос защо ЕС не е отговорил по-сурово на атаката, Туск посочи, че това е възможно най-добрият отговор, на който блокът е способен. 

"Много е трудно да подготвим адекватен отговор на такова нападение - ние сме съвсем различни от извършителите. В ЕС имаме различни виждания, интереси и традиции в политическото отношение към Русия, не е лесно да бъдем единни и затова оценявам добрата воля, добрия политически инстинкт", добави той.

"Осъждаме (отравянето на Скрипал - бел. кор.), но каналите за комуникация с Москва трябва да останат открити и в това няма противоречие", коментира пък Юнкер.