Режимът на Путин не е по-свободен, но е по-изтънчен от съветския. Съветската пропаганда не умееше да работи в условията на свободен достъп до информация. Тя бе неконкурентоспособна. Затова властите заглушаваха "гласовете", вкарваха в затвора за самиздат, затваряха устата на всички дисиденти. Съветският човек подсъзнателно се досещаше, че от него "крият нещо", за това, че е лишаван от нещо, и за робството. Затова когато започна гласността на Горбачов, хората буквално се нахвърлиха върху забранената преди информация като деца върху скрити от тях играчки. След това комунистическата пропаганда спря да работи, а СССР се разклати и скоро рухна.

Путинската пропаганда е по-мощна и по-ефективна. Тя е по-скъпа, по-ярка, по-емоционална. Тя умее блестящо да играе на най-низките (а значи и най-силните) чувства на тълпата. При това пропагандата е инструментално разнообразна, използва редица психологически техники и политтехнологични практики. Служат й цялата политика на страната, дори войните и атентатите.

Като работят най-вече за властта, федералните телевизии умеят да създават у публиката илюцията за полифония и плурализъм. В информационното им поле присъстват специално подбрани "инакомислещи", които - кой от наивност, кой от тщеславие, а кой и заради пари - позволяват да бъдат използвани в качеството на момчета за бой, като вдигат топката на пропагандистите.

Кремъл знае, че ако опозиционното малцинство бъде лишено от отдушник, може да стане взрив. Затова е създадена структура от псевдоопозиционни медии и партии. Те имитират политически протест по безопасни за властта начини. По този нчин режимът използва за целите си не само провластовия, но и сякаш "опозиционния" информационен дневен ред.

Путинският "постмодернистичен" тоталитаризъм е доста по-устойчив от съветския. Контролираната имитация на свобода се използва като ефективна ваксина срещу стремежа към истинската свобода. Властта умее да манипулира и да подчинява на интересите си всякакви категории граждани, плътно до либералите и "опозиционерите". Путинският човек, който всъщност е роб, дори не се досеща за това.

-----

* Авторът е руски социолог и публицист. Коментарът е от профила му във фейсбук.