Над 62% от българите вярват, че електроразпределителните дружества - като ЧЕЗ - трябва да бъдат собственост на държавата. Едва 4,3 на сто смятат, че подобни дружества трябва да са в български частни ръце, а около 15 на сто смятат, че смесената собственост е добрият вариант.

Това показват данни на близката до БСП социологическа агенция "Афис". Според публикувото в сайта на компанията изследване - то е национално представително, осъществено в периода 15-19 март 2018 г. по метода интервю „лице в лице“ в домовете. Извадката е 1010 пълнолетни български граждани.

Според данните на "Афис" поддръжниците на сегашния вариант на собственост на ЧЕЗ - мажоритарен дял да има чужда държавна компания - са само 2 %. 

Изследването на "Афис" представя и разбивка на предпочитанията на анкетираните по темата според партийната им принадлежност или симпатия. От таблицата се вижда, че според получените резултати привърженици и на леви, и на десни партии смятат, че електроразпределителните фирми трябва да са държавен монопол.

Сред привържениците на самоопределящата се като десноцентристка партия ГЕРБ 55% искат компании като ЧЕЗ да са държавни. Процентът при симпатизантите на БСП е по-висок- 82 на сто, но разликата идва не от процента на поддръжниците на частната собственост, а от тези, които искат "смесена собственост" между държавата и частни субекти. При ГЕРБ това са 27% от анкетираните, а при БСП - една 6%. "Обединените патриоти" са по средата между ГЕРБ и БСП по този въпрос.

При избирателите на ДПС делът на тези, които искат държавна собственост и на тези, които нямат мнение е почти изравнен - 44 към 41 на сто, става ясно още от таблицата. "Афис" са избрали да третират извънпарламентарните десни партии във формата им от 2014 г. - Реформаторски блок, където е най-висок процентът на хората "за" частна собственост - била тя на чужди или български субекти - 11 на сто. 41% от избирателите на така наречената традиционна десница също поддържат варианта "държавен монопол" в електроразпределението, твърдят още от социологическата агенция. 21% са за "смесения" вариант на собственост.

Според "Афис" казусът „ЧЕЗ“ е разместил и политически пластове - съждение, което се базира на отгорворите на въпроса „Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?“. Данните на агенцията са, че има изравняване между ГЕРБ и БСП и фактор за това е именно скандалът със сделката за продажбата на ЧЕЗ. Ето и числата, предоставени от "Афис":

БСП  - 24.7%

ГЕРБ  - 24.6%

ДПС  - 6.5%

Атака  - 2.4%

ВМРО - 2.0%

Реформаторски блок - 2.0%

Воля - 1.6%

АБВ - 1.0%

СДС - 0.8%

НФСБ - 0.6%

Да, България - 0.6%

Движение 21 - 0.4%

ДСБ - 0.3%

Зелените - 0.2%

Друга партия - 2.7%

Нито една - 29.6%

Анализът на "Афис", публикуван в сайта, не е придружен с други данни извън двете графики по-горе, нито с въпросник, по който са правени интервютата.