Руските разузнавателни агенти и дипломати в Европейския съюз ще бъдат експулсирани следващата седмица в отговор на използването на нервен агент в Салсбъри, описан от Емануел Макрон като "атака срещу европейския суверенитет". Най-малко 10 държави-членки на ЕС ще наредят руските длъжностни лица да напуснат, като броят на страните, отговарящи на поканата за действие на Обединеното кралство, се очаква да нарасне през следващите седмици, пише "Гардиън".

Държавите-членки, за които се смята, че се готвят да "изпратят" руски дипломати, включват Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, Естония, Латвия, Литва, България, Чешката република и Дания, посочва "Гардиън".

Днес обаче Борисов даде да се разбере, че страната ни не смята да предприема подобни мерки.

"Стъпихме на твърденията на Тереза Мей за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация. Аз и вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" да стане "пълна вероятност. Всички вярваме на позицията на Великобритания. Но когато има една вероятност, има и друга вероятност", посочи той.

В същото време днес лидерите от Европейския съюз се съгласиха, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Ръководителите на страните дерите от ЕС, които се събраха на среща в Брюксел, обсъдиха нападението и решиха да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е отговорна за него, въпреки че първоначално някои от тях имаха притеснения относно приписването на вина.