Почина жандармеристът, разменил се със заложничка в супермаркета при вчерашната терористична атака в Южна Франция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Съобщението е на френския министър на вътрешните работи Жерар Колон, който написа в Туитър тази сутрин, че полковник Арно Белтрам от жандармерията е "загинал за страната си".

Белтрам се предложи невъоръжен като размяна за жена, взета за заложник от 25-годишния атентатор. Полковникът оставил включен телефона си така, че полицията да може да слуша какво става вътре в супермаркета. Властите заявиха, че щом чули изстрели отвътре, решили да щурмуват, убивайки въоръжения нападател.

Белтрам беше тежко ранен и с неговата смърт загиналите при вчерашната атака стават четирима.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката, най-кървавата, откакто Еманюел Макрон стана президент през май.

Френският държавен глава отдаде почит на починалия жандармерист, като заяви, че той е загинал като герой и заслужава уважението и възхищението на цялата нация, предаде Франс прес.

По-късно Ройтерс съобщи, че през нощта полицията е арестувала втори човек, за когото се подозира, че е свързан с нападението. Задържаният е непълнолетен, роден през 2000 година, и е бил приятел на нападателя Редуан Лакдим.

Вчера бе арестувана жена, свързана с 25-годишния Лакдим.

Късно снощи прокуратурата заяви, че се разследва дали нападателят от марокански произход е получил помощ за атаката или е съобщил на някого за плановете си. 
Лакдим се обяви за последовател на терористичната групировка "Ислямска държава", преди да открие огън в супермаркета.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди терористичната атака в Южна Франция, предаде ТАСС. Кабинетът му посочи, че той е изтъкнал действията на френските сили за сигурност, благодарение на чиито действия е могло да се избегне голям брой жертви.