Американският президент Доналд Тръмп назначи Джон Болтън за съветник по националната сигурност на страната, който ще замени на поста генерал Хърбърт Макмастър. "Ястребът" е участвал в администрациите на президентите Роналд Рейгън и Джордж Буш-баща. Той е бил и посланик на САЩ в ООН при президента Джордж Буш-младши - от август 2005 до декември 2006 година. След като временно се оттегли от политиката, Болтън издаде мемоарите си. Книгата бе озаглавена "Да се предадеш - не това е начинът". Освен това той е работеше за редица неоконсервативни мозъчни тръстове и като коментатор за телевизия Fox News.

Ето какви са позициите на Болтън по някои ключови международни теми:

За войната в Ирак

Болтън бе сред поддръжниците на инвазията в Ирак и не промени позицията си - за разлика от редица други официални представители на администрацията на Буш, които впоследствие изразиха съжаление. В качеството си на помощник-държавен секретар в правителсвото на Буш от 2001 до 2005 година Болтън беше обвиняван, че е манипулирал разузнавателните данни за притежаваните от Ирак оръжия за масово унищожение, които бяха използвани като претекст за започването на войната през 2003 година.

За Северна Корея

Новият американски съветник по националната сигурност дълго време беше привърженик на идеята за военен отговор на провокациите на Пхенян. В своя реч в Сеул през 2003 година, по повод шестстранните преговори по ядрената програма на Северна Корея, Болтън нарече тогавашния севернокорейски лидер Ким Чен Ир "тираничен диктатор".

За Русия

Джон Болтън е последователен критик на Кремъл. Неотдавна той отхвърли руската връзка в предизборната кампания на Доналд Тръмп, но като цяло не отрича намесата на Москва в американските избори. Когато в началото на март руският президент Владимир Путин представи нови ядрени оръжия, Болтън написа в Туитър следното:

"Нуждаем се от стратегически отговор на руските ядрени ракети, за да покажем на нашите съюзници в Европа, че няма да позволим на Русия да ни разиграва."

За иранската ядрена сделка

Добре известно е, че Болтън не одобрява ядрената сделка с Иран. Той се обявяваше за мерки, които да доведат до смяната на режима в Техеран. А след като друг хардлайнер по отношение на Иран - "ястребът" Майк Помпео - се издигна до държавен секретар, бъдещето на дипломатическата сделка с Иран е под въпрос.

Освен това Болтън е противник на закриването на много оспорвания затвор в Гуантанамо, подкрепя преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим и настоява за засилване на натиска срещу Пекин, като САЩ разширят помощта си за Тайван.  

За Европейския съюз

След като напуска временно американската политика през 2006, Болтън прекарва известно време в Ирландия и активно се застъпва срещу по-нататъшната европейска интеграция. Навремето той нарече засиленото европейско сътрудничество "грешка".

Какъв е отзвукът в чужбина?

Привличането на човек от администрацията на Буш в екипа на Тръмп шокира мнозина международни наблюдатели, особено след като Тръмп беше дал знак, че смята войната в Ирак за огромна грешка.

В Южна Корея консервативният депутат Ким Хак Йонг определи назначението на Болтън като "тревожна новина":

"Северна Корея и САЩ трябва да разговарят един с друг, но сега изобщо вече не е сигурно дали това някога ще се случи", заяви той.

America First on steroids

Така пък реагира на назначенията на Болтън и Помпео консултантската компания за оценка на риска Eurasia Group. Самият Джон Болтън изглежда изобщо не се впечатлява от тези реакции. В интервю за Fox News той заяви:

"Оставям в миналото всичко, което съм казвал дотук в лични разговори."

Дойче веле