Над 20 души бяха ранени снощи при сблъсъци с полицията в Барселона, предаде Би Би Си.

Протестите избухнаха, след като испанският върховен съдия Пабло Ярена нареди вчера арест без право на пускане под гаранция на петима сепаратистки активисти от Каталуня. Сред тях е и кандидат-премиерът Жорди Турул. Кандидатурата му трябваше да бъде гласувана днес повторно от регионалния парламент, след като завчера той не успя да събере необходимото абсолютно мнозинство.

Полицията използва палки, за да държи протестиращите далеч от правителствените сгради.

Протести имаше и в други градове в Каталуня.

В действителност те бяха организирани още преди да бъде обявено решението на съдия Ярена, отбелязва Би Би Си.

Демонстрантите развяваха флаговете на независима Каталуня, скандираха призиви за отцепване от Испания Някои горяха портрети на испанския крал Фелипе VI, на премиера Мариано Рахой и на съдията Пабло Ярена.

Сблъсъците започнаха, когато ай-буйните протестиращи се опитаха да пробият полицейския кордон.

Протестиращи горят портрети на краля и премиера на Испания и на съдията Ярена.

"Има два милиона души, които искат да напуснат Испания и те не могат да вкарат всички ни в затвора“, заяви участничка в шествията на име Карме Сала.

Това, което най-много разгневи протестиращите, е, че сега почти цялото ръководство на Каталуня е заплашено със затвор до 25 или 30 години по различни обвинения – бунт, противодържавна дейност, сепаратизъм и присвояване на държавни средства. Става дума за 25 души начело с експремиера Карлес Пучдемон. Част от тях са в ареста, а други са в доброволно изгнание в чужбина.

Същевременно Върховният съд в Мадрид активира отново европейските заповеди за арест на намиращите се зад граница сепаратисти. Сред тях е и Пучдемон, който от края на октомври 2017 г. пребивава в Белгия, но от няколко дни е във Финландия. Полицията в скандинавската страна е получила вчера искане от Испания той да бъде екстрадиран и е започнала обмен на информация с властите в Мадрид.

По-късно като се позова на съобщение на Финландската полиция, Ройтерс съобщи, че силите на реда ще действат по испанското искане. В краткото изявление на Финландското национално следствено бюро се казва, че Испания е предоставила исканата информация за издадената международна заповед за арест, но се добавя, че в момента местонахождението на Пучдемон е неизвестно на финландските власти. Когато той бъде открит, "ще бъде задействан нормалният процес по екстрадиция".

Междувременно финландският депутат Мико Карна, който бе домакин на Пучдемон, обяви, че той е отпътувал още снощи за Белгия.

Председателят на каталунския парламент Роже Торен не отмени днешната сесия въпреки ареста на Жорди Турул. Той бе помолен за това лично от кандидат-премиера след арестуването му.

Турул дори настоя гласуването за него да се състои. Според Конституционния съд обаче кандидатът трябва лично да присъства на заседанието. Гласуване нямаше, но на сесията бяха отправени остри нападки към централното правителсдтво в Мадрид.

Макар най-голямата политическа сила в парламента на Каталуня да е проевропейската и антисепаратистка партия „Сиутаданс“ („Граждани“), трите отцепнически сили, взети заедно, имат абсолютно мнозинство.

Парламентът на Каталуня трябва да избере регионален премиер най-късно до 22 май. В противен случай той ще бъде разпуснат и ще бъдат свикани нови избори, което според мнозина е най-вероятният вариант.