Максимално тежки наказания ще бъдат наложени на служителите на аерогара София, които на 20 март „пропуснаха“ да направят проверка на документите на пасажерите, кацащи с полет от Париж. Това е поискал премиерът Бойко Борисов, съобщава правителствената пресслужба.

Както Клуб Z съобщи в посочения ден всички служители на "Гранична полиция", работещи на шестте гишета, на които е трябвало да бъдат извършени проверките, са напуснали постовете си по едно и също време. От „Гранична полиция“ обясниха, че те са „закъснели при проверката на пътници, пристигащи с полет от Франция. В резултат на нарушенията част от пътниците не са обработени.“

Премиерът Борисов е привикал вътрешния министър Валентин Радев, главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, за да му докладват за случая на летището. Борисов е разпоредил на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания.

В кратки срокове ще бъде извършен и анализ на работа на ГКПП Аерогара София, като отново по разпореждане на премиера, ще бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията й.

Поведението на служителите на летището поставя под сериозно съмнение позицията на Борисов, че България несправедливо не е допускана в Шенген, защото е изпълнила всички условия за членство. Фактът, че пътник може да влезе на територията на страната без никаква проверка и то през най-строго охраняваното летище в България, означава, че всъщност страната ни не изпълнява изискванията за европейска сигурност. Още по-неприятното е, че случката идва в момент, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз.