В петък в София дойде Бас Лансдорп - холандският предприемач, решил да прати първите хора на Марс. 41-годишният машинен инженер и предприемач създаде през 2012 г Mars One - частна компания с една основна цел, създаването на човешка колония на Червената планета. 

Благодарение на фондация ELEVATE Лансдорп разказа за проекта си за пръв път пред българската публика и отговаря на множество въпроси - основно от младежи и деца. Разказа в детайли за огромните предизвикателства пред мисията, чиято подготовка до първия успех и първите стъпили на Марс ще продължи поне 14 години.

"Аз вярвам, че отиваме на Марс, за да има по-добра Земя", заяви той пред пълната зала в Sofia Event Center.

Според него ние вредим достатъчно на планетата си и нямаме план Б, ако й причиним нещо непоправимо. А мисията ще вдъхнови децата да се интересуват от наука, от космоса, а възрастните - да се образоват още, да създават нови бизнеси. Ако хората имат обща цел, това ги сближава, казва Бас.

"Най-важното е, че ще осъзнаем колко специална е нашата планета", добави той.

Но как малка холандска компания постига това, с което не се захващат Щатите, Китай, Русия? Според Лансдорп ключов е техният подход да пратят хората на новата планета завинаги - да ги превърнат в еднопосочни пътници и колонизатори.

"За някои хора това звучи много опасно и лудо, но преставете си преди 70 години, ако някой ваш съсед каже: "Отивам в Ню Йорк", това означава, че ще си продаде къщата, ще остави всичко и ще се премести."

В Ню Йорк обаче има атмосфера (вярно, не най-чистата), гравитацията е точно като за нас, намират се храна, убежище. Имаме ли технологиите, за да пратим хора до Марс? Да, можем, твърди Лансдорп, макар да нямаме системите за целта и създаването им ще е истинско инженерно предизикателство.

От 200 суверенни държави по света кажи-речи 200 имат ядрена технология, но колко имат междуконтинентални ядрени ракети? Пред Клуб Z холандският мечтател каза:

"Обсъждахме бюджетите и плановете ни с космически компании, те ни дадоха мнението си, трябваше понякога да удължим сроковете, но понякога бяхме приятно изненадани. Спомнете си, че когато Кенеди реши да финансира пътуването до Луната, е нямало нищо - 50% от ракетите са гръмвали, а вижте къде сме днес."

Изстрелването на ракета от Земята се проваля в 5% от случаите и днес, а космически кораб, пътувал и кацнал на Марс, би бил в такова състояние, че да е почти невъзможно да се върне тук. Затова от Mars One ще пратят първо техника - роувъри, капсули за живеене, животоподдържащи системи, и по план до 2032 г. първите четирима души. След това през две години ще се пращат нови екипи и нов хардуер. През 2022 г. се очаква първата демонстрационна мисия.

Това ще струва 6 млрд. до първото изстрелване, изчислили хората на Лансдорп. Откъде ще дойде тази гигантична сума? Освен Mars One, която представлява фондация с нестопанска цел, Бас създава и Mars One Ventures - медийна компания, която ще отрази цялата мисия. Мърчандайзинга около "Междузвездни войни" е на стойност 2 млрд. годишно, даде друг пример той. Компютърната поредица FIFA пък скоро ще печели близо 3 млрд. всяка година. Колко може да изкара "играта" Mars One?

Но обещава, че проектът няма да бъде превърнат в риалити шоу без съобразяване с тежката мисия на екипа.

"Не искаме да тормозим хората на Марс, ще има документална серия. Но мисля, че те ще са горди. Когато Нийл Армстронг стъпва на Луната, го снима камера."

Това е според Лансдорп е най-голямото предизвикателство и затова преди време той обяви, че търси доброволци. Включили са се над 200 000 души от цял свят, твърди той, подбрани са 100. От тях първо ще заминат четирима, които ще пътуват 7 месеца заедно и ще прекарат поне още 2 години сами. После могат да станат 8, дузина, и повече, ако в бъдеще ракетите могат да увеличат капацитета си.

Всяка година първите 100 ще бъдат тествани в симулация на мисията. Но когато вече са там, те ще решават как да живеят, как да работят, как да развиват обществото си. Легалната страна на суверенитета им е проблем на далечното бъдеще.

Според много учени амбициите на Лансдорп са нереалистични. Двама учени от MIT например изчислиха, че в базата при сегашния план и сегашните технологии, екипажът би загинал след 162 дни. Пътуването и животът в космоса са рискови, животът на чужда, пустинна планета без атмосфера - невъобразимо повече.

Малчугани, спечелили конкурс на българската обучителна програма за космоса и космическите програми за деца Space Academy бяха представени и наградени след лекцията на Лансдорп.

Един от съветниците на Лансдорп, физикът и Нобелов лауреат Герардус 'т Хоофт бе казал пред в. "Гардиън", че трябва да се добави по една нула след всяка цифра в плана - 6-те милиарда да станат 60, а изстрелването да се планира за следващия век. Пред Клуб Z Лансдорп коментира:

"Точните му думи бяха, че това е била първата реплика, преди да му представя своя план. След това обаче заяви: "Уау, това може да е възможно". Той е много критичен към плановете ни, затова е и сред нашите съветници."

Лансдорп призна:

"Разбира се, има възможности за забавяне. Вече обявихме няколко, и може да се наложи да обявим още едно. Важното е, че се движим напред и хората да виждат, че се движим напред."

Според някои евентуален провал на проекта може да откаже хората за много дълго време от това да колонизират Марс. Ако обаче това наистина ще е възможно чак след век, едва ли един неуспех сега, ще разубеди хората тогава. 

Холандският предприемач няма поведението на звезда, каквото е например това на Илон Мъск. Преговори със SpaceX е имало, разказа той, но засега не е ясно дали ще работят заедно. През смях Лансдорп разказа как е срещнал Мъск в тоалетната при посещение на офисите на SpaceX, но му било неудобно да го заговори, иначе обсъждал идеята си само с неговите мениджъри.

А проектът на Лансдорп, ако следва целта си честно и с помощта на най-добрите специалисти, може да бъде полезен за Земята и човечеството, дори и да се провали. Ако 6 милиарда стигнат само за подобряване на технологията за пречистване на вода, за подобряване на космическите ракети, подобряване на космическите храни, системите за пречистване на въздуха, това лоша инвестиция ли ще е? 

Снощи десетки деца и младежи научиха повече за космоса, за предизвикателствата в бъдещето ни, за амбициите на човечеството.

В бъдеще Mars One може и да не се превърне в първата стъпка на чужда планета, но със сигурност ще ни побутне малко по-близо.

----

Клуб Z е медиен партньор на събитието "Следваща цел: Марс - Бас Лансдорп, CEO, Mars One"