В изказване по случай годишнината от независимостта на Гърция от османско владичество, обявена на 25 март 1821 година, министърът на отбраната Панос Каменос нападна Анкара за последните й действия в Егейско и Средиземно море, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от „Фокус“.

Ще смажем всеки, който се опита да постави под въпрос националния ни суверенитет. Всеки, който си представя пресъздаването на големи Османски империи, трябва да си спомни 1821 година. Как гръцкият народ се изправи пред Османската империя и я смаза“, заяви Каменос.

„Нашите въоръжени сили са готови да се изправят пред всяко предизвикателство към териториалния ни интегритет“, добави военният министър.

По повод двамата задържани гръцки войници от турските власти Каменос отбеляза, че „подобно поведение ги връща обратно там, от където започнаха – дълбоко в Анадола“.

По-рано през деня Ергоган заяви за планове за създаване на „Велика Турция“ след интервенцията на турската армия в кюрдския анклав Африн в северна Сирия, припомня Kathimerini.

Няма да забравим раните в сърцата ни, причинени от изкуствените граници, които бяха измислени. След Африн идва възкръсването. Тези, които вярват, че нашите наблюдения са блъф или празни приказки, ще разберат, че са направили фатална грешка“, каза Ердоган.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призова Турция да спре незаконните си действия от остров Псара, където присъства на парада по случай годишнината от обявяването на гръцката независимост.

Гърция има мощна и мотивирана армия, която не служи за заплаха, а за да осигури мира и стабилността в региона. В ден като този ние отдаваме заслуженото на всички мъже и жени и младите войници от всички краища на страната, които защитават нашия национален интегритет и суверенитет по 24 часа на ден“, каза гръцкият премиер.

Алексис Ципрас подчерта, че мислите на всички гърци са с двамата гръцки войници, затворени при максимални мерки за сигурност в затвора в Одрин.

„Искам да уверя тях и гръцкия народ, че нашите мисли, не само днес, когато празнуваме свободата си, а и всеки ден, са с тях и ние правим всичко нужно, за да могат те да се приберат вкъщи“

Гръцките медии добавят, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще се срещне в понеделник във Варна с лидерите на ЕС и че напрежението с Гърция ще бъде една от темите.