Няколко лоши новини дойдоха от Каталуня от 22 март насам.

Едва ли обаче мнозинството от хората са наясно коя е най-лошата от тях. Ако бъдат попитани, те без колебание биха посочили заповедта за арест, издадена срещу сепаратистките лидери на областта, или задържането на доскорошния премиер Карлес Пучдемон.

Истината обаче е друга. Има една много по-лоша новина. Причина е опасността от нейния ефект.

А тя е, че сепаратистите в Каталуня увеличиха крехкото си абсолютно мнозинство и вече се чувстват доста по-комфортно. Нищо че нямат подкрепа от нито една държава.

Най-сериозният удар на "Подемос"

На 22 март парламентът на Каталуня не успя да избере сепаратиста Жорди Турул за премиер. Главната причина бе фактът, че антикапиталистическата, крайнолява и сепаратистка Кандидатура на народното единство (КНЕ) реши да мине в опозиция. Така тя остави без абсолютно мнозинство сепаратистите. Крепяха го нейните 4-ма депутати. И другите две отцепнически сили - "Заедно за Каталуня" и републиканската левица на Каталуня (РЛК), не успяха да пробутат своя човек.

Само два дни по-късно обаче към тези две партии се присъедини "Каталуня ен Кому̀ - Подем“ ("Каталуня заедно - Можем"). Това е регионалният филиал на радикалната левица "Подемос" ("Можем"). Създадена едва преди 4 години, тя успя да стане трета сила в испанския парламент, а кандидатките й Мануела Кармена и Ада Колау са вече кметици съответно на Мадрид и Барселона.

От радикалната левица се заканваха да организират референдуми за република и за излизане от НАТО.

Партията не подкрепяше открито независимостта на Каталуня, но настояваше да бъде проведен референдум по въпроса, за да се видят настроенията на хората.

Но на 24 март нейният каталунски филиал се присъедини към сепаратистите. Като причина от "Каталуня ен Кому̀ - Подем" изтъкнаха издадените заповеди за арест срещу сепаратистките лидери.

За разлика от КНЕ филиалът на "Подемос" има не четирима, а 8 депутати в регионалния парламент в Барселона. Което увеличава от 70 на 74-ма души абсолютното мнозинство на сепаратистите в 135-членния парламент.

А Шавие Доменек - лидерът на регионалната радикална левица, нищо чудно да се превърне в новия брокер на властта.

Шавие Доменек може да се превърне в новия важен фактор в каталуня. Снимка Туитър

Така чрез каталунския си клон "Подемос" нанесе най-силния удар от своето съществуване. Защото, макар през 2015 г. нейни кандидати да станаха кметове на двата най-големи града, партията не успя да стане незаобиколим фктор в испанккия парламент и засега не е необходимо другите да се съобразяват с нея.

В Каталуня обаче това явно ще се наложи. И нищо чудно да си проличи още с номинирането на следващия регионален кандидат-премиер. Шавие Доменек неведнъж е казвал, че няма да приеме това да бъде човек извън левицата. А сепаратистите вече не могат без неговата партия.

Защо в Мадрид се сетиха чак сега?

За увеличаването на отцепническото абсолютно мнозинство в парламента на Каталуня огромна вина носят централните испански власти. И децата няма да повярат, че съвсем случайно новите обвинения срещу сепаратистките лидери бяха повдигнати веднага след гласуването за кандидат-премиера Жорди Турул на 22 март.

Най-подозрителни са обвиненията срещу Турул, че с неговото дейно участие са прахосани 1,4 милиона евро държавни пари за референдума за независимост на Каталуня на 1 октомври 2017 г., обявен за незаконен. Нима чак сега, почти половин година по-късно, в Мадрид се сетиха за това?

Съвпаденията са твърде подозрителни. И те издават слабостта на централното правителство на Испания, оглавявано от Мариано Рахой. Като че ли той трудно намира правилния път за излизане от кризата. Дори обвиненията да са изключително справедливи, той явно се чувства твърде неуверен. Доказа го още на референдума, когато без необходимост използва прекалено голяма сила срещу гласувалите в Каталуня. При положение че допитването бе предварително обявено за незаконно. Но така Рахой само настрои  хората в Каталуня още повече срещу себе си.

Областта потъва все по-дълбоко в хаос. Но има и една добра новина – че патовата ситуация няма да продължи вечно. Най-късно до 22 май трябва да бъде избран регионален премиер. В противен случай идат нови избори. И те, както сочат прогнозите, ще отслабят сепаратистите.

Дали ще е така, ще разберем най-късно през юли.