Възстановяването на диалога и на доверието между ЕС и Турция. Така министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова коментира днес по БНТ срещата във Варна тази вечер между лидерите на Общността и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Същото изтъкна по Нова телевизия и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

"Основната задача на тази лидерска среща е възстановяването на диалога, възстановяването на доверието между ЕС и Турция. В рамките на срещата фокусът ще са сигурността и бежанците. Темата, която е изключително важна - изпълнението на споразумението за интеграцията, изпълнението на двете страни, най-вече ангажиментите на Турция по тяхната интеграция, и поетият от европейските лидери ангажимент за финансов ресурс в тази посока", заяви Павлова.

"Ясен е ангажиментът, който европейските лидери поеха в осигуряването на този ресурс. Първият транш от първите 3 млрд. е вече факт и е в процес на изпълнение", допълни Павлова.

"Тези открити канали за диалог целят едно-единствено нещо - това е да потвърдим втория транш и второто споразумение за тези над 3 милиона и половина мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница.“ Това пък заяви премиерът Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет в Брюксел през миналата седмица.

Но ден преди срещата Ердоган заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и няма да отстъпи пред европейските лидери.

"Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети - оставете ги за себе си. За всичко имам видеодокументи. Утре и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим", посочи Ердоган пред участниците в регионална конференция на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Трабзон.

Той подчерта, че Западът завижда и ревнува, провокиран от динамичното развитие на Турция през последните 15 години. 

От Брюксел ме увериха, че самото провеждане на срещата между ЕС и Турция във Варна е голям успех. Това заяви шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова пред Нова телевизия.

Ако диалогът протече конструктивно, това ще е голям успех. Не очаквайте конкретни споразумения от тази среща, целите са сближаване на отношенията и един конструктивен диалог, заяви Бъчварова.

"Нашата задача е да успеем да възстановим диалога между основните фактори в ЕС и Турция. Тук не става въпрос за това как се чувства България - тя за първи път има толкова значима роля в европейската политика", допълни тя. Ако се възстанови диалогът на европейско ниво, резултатите за всички европейски страни ще е също толкова добър, колкото за нас, обясни шефката на премиерския кабинет.

По повод заканата на Ердоган, че Турция няма да отстъпи от исканията си, Бъчварова обясни, че от Брюксел не отричат възможността предвидените суми от два транша от по 3 милиарда да бъдат изплатени възможно най-скоро. Тя приемала изявлението на Ердоган по-скоро като послание към турската публика.

Темата за обезщетенията на тракийските бежанци стои за разглеждане от времето, когато БСП имаше правителство, и вече е поставена на обсъждане в работните групи. Но на такава среща такива теми не могат да бъдат поставяни, категорична бе Бъчварова по повод декларацията на БСП. Тя определи тона на червените като неуместен в настоящата ситуация.

Нелепо ще е България да извади на масата при такава среща една национална тема, която може да се реши в двустранна среща, а не пред лидерите на Европа, коментира тя.

МВР до последно ще пази в тайна трасетата, по които висшите гости ще бъдат превозени от летището до "Евксиноград". Турският президент Ердоган ще пристигне с два самолета антураж, включително и готвач, и най-вероятно няма да остане да спи в България.

Лидерската среща ЕС - Турция е насрочена от 19 ч. тази вечер в резиденция "Евксиноград" във Варна. Борисов, който е във Варна от снощи, ще посрещне председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и президента на Турция Реджеп Ердоган. В града мерките за сигурност са изключително засилени, трасетата, по които ще минат гостите, се пазят в тайна.

Според турската агенция Anadolu Agency основните въпроси, които ще се обсъждат, са четири - актуалиацията на митническия съюз ЕС - Турция, либерализирането на визовия режим, отпускане на финансовата помощ по споразумението за бежанците и конкретни стъпки за борбата с тероризма.