Цели 4 часа са били изключени GPS-ите на телефоните на Сергей и Юлия Скрипал в деня, в който бяха отровени с нервнопаралитичното вещество новичок, пише британският вестник "Таймс".

Изданието цитира предположения на експерти, че това би позволило на двамата да осъществят секретна среща с неизвестни хора и на неизвестно място. Прессекретарят на Скотланд ярд отказа да коментира информацията с мотива, че не може да излага факти и обстоятелства в хода на разследването, съобщава Би Би Си.

Мобилният оператор е предоставил всички възможни данни на разследващите органи, пише вестникът.

За онзи мрачен 4 март е известно, че Сергей и Юлия са отишли в 9.45 ч на гробището, където са погребани съпругата и синът на Скрипал, в два и половина следобед са оставили колата си пред парка в Солсбъри и са тръгнали към италианския ресторант Zizi. Двамата бяха намерени в безсъзнание в 15.35 часа на пейка в центъра на града.

Отравянето им предизвика истинска буря в отношенията на Лондон с Москва. А след лидерската среща на ЕС в края на миналата седмица се заговори и за крути мерки срещу Русия. Великобритания вече изгони 23 руски дипломати. Очаква се още днес американският президент Доналд Тръмп да обяви, че САЩ също експулсират дипломати на Русия.

Поне 10-15 държави от Европейския съюз ще ги последват. Според западни медии и България се готви да изгони руски дипломати. Но премиерът Бойко Борисов и министри незабавно заявиха, че София нито ще гони, нито ще отзовава дипломати от Москва.