Десетки излязоха на протести във Варна по повод днешната визита на президента на Турция Реджеп Ердоган, който вече пристигна в черноморския град за срещата с ръководителите на ЕС Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

Единият протест бе организиран на площад "Независимост" от партия "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов допреди време беше във ВМРО. Протестиращите развяваха български знамена и плакати с надписи "Stop Erdogan", "Затваряме Варна за диктатори", "Не на диктатурата", "Източна Тракия говори на български. Тя е част от нашите духовни граници", "105 г. от Одринската епопея. Одрин е наш", "Вън Ердоган от Европа".

"За нас като българи, като европейски граждани, е безкрайно унизително ръководителите на ЕС – най-мощната политико-икономическа организация в света, да идват и да капитулират пред един съвременен турски диктатор", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Другият протест бе пред Катедралата и бе организиран като флашмоб от варненските структури на "Да, България" и ДСБ". Председателят на местната структура на "Да, България" Нелко Начев припомни, че още миналата седмица в писмена позиция партията е заявила несъгласието си с унизителната роля, в която ни поставя правителството – на троянски кон на Ердоган, в посредничеството с ЕС.

"Този човек многократно заявява антиевропейските си позиции и непрекъснато погазва гражданските свободи. В Турция има над 100 000 души в затворите, белязани само с етикета "гюленист". В същото време нашето правителство е предало повече от 100 души без никакви разследвания и доказателства на турското правителство. Ще искаме информация за съдбата на тези хора", заяви Нелко Начев.

Според него картата с бежанците се използва от Ердоган като средство за рекет спрямо ЕС.

В Турция има над 3 милиона бежанци от Сирия.