Американският президент Доналд Тръмп обяви изгонването на 60 руски дипломати от САЩ, както и закриването на руското консулство в Сиатъл, предаде CNN.

Причина е отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал с нервнопаралитичното вещество новичок, за което Великобритания обвинява Русия. Лондон изгони 23-ма руски дипломати и призова Западът да направи същото.

48 от нарочените за гонене работят в руското посолство във Вашингтон, а останалите 12 - постоянното представителство на Русия в ООН в Ню Йорк.

"САЩ предприемат тези действия в синхрон с нашите партньори от НАТО и партньорите по света в отговор на използването от Русия на военно химическо оръжие на територията на Великобритания - последния пример за дестабилизираща дейност по света."

Това заяви прессекретарката на Белия дом Сара Сандърс.

Тя допълни, че консулството в Сиатъл се закрива порази близостта му до американска военноморска база за подводници и до заводите на "Боинг". Висш представител на администрацията обаче отказа да отговори дали САЩ смятат, че руски агенти са шпионирали базата.

Броени минути след като Тръмп обяви решението си, председателят на Европейския съвет Доналд Туск пусна съобщение в туитър от Варна:

"Днес 14 страни членки на ЕС решиха да изгонят руски дипломати като пряк резултат на дискусиите на Европейския съвет миналата седмица за атаката в Солсбъри. Не е изключено в близките дни и седмици да последват допълнителни мерки, включително нови изгонвания."

Today 14 EU Member States decided to expel Russian diplomats as direct follow-up to #EUCO discussion last week on #SalisburyAttack. Additional measures including further expulsions are not excluded in coming days, weeks.

Германия обяви, че гони 4-ма дипломати. Франция и Полша също експулсират по 4-има руски дипломати, Украйна - 13, Чехия и Литва - по трима, Холандия, Италия и Дания - двама, а Естония и Латвия - един, съобщи Ройтерс. Канада също ще изгони четирима, а Румъния декларира намерение за един.

Днес руските посланици в Полша, Литва, Латвия и Естония бяха привикани във външните министерства на тези страни.  

Самият Европейски съюз отзова представителя си в Москва.

Западни медии съобщиха, че 10 страни от ЕС ще гонят руски дипломати. Спомената бе и България. От външното ни министерство обаче заявиха пред Клуб Z, че София не е вземала такова решение. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия.

Руският посланик в Полша Сергей Андреев заяви след посещението си във външното министерство във Варшава, че "решението е прието". Той обаче не даде подробности, а уточни, че ще бъдат съобщени от полската страна.

Във Великобритания вече са издадени заповеди за арестуването на съмнително имущество, по отношение на което наскоро е започнал да действа нов закон. Това заяви при посещението си в Естония министърът на отбраната на Обединеното кралство Гевин Уилямсън.

Той допълни, че целта на Лондон е всяко имущество, придобито по съмнителен начин, да бъде под отчет.

Голяма част от това имущество е на руски граждани. Наскоро депутати и политици на Острова настояха руските олигарси да бъдат принудени да разкрият всичко, което притежават там.