Турция ще получи и останалите 1.2 милиарда евро, които Европейският съюз й дължи по споразумението за бежанците на обща стойност три милиарда. Това стана ясно след срещата във Варна между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, домакин на която беше българският премиер Бойко Борисов.

Различията по останалите теми като спазване на човешките права, действията на Турция в Сирия, освобождаването на двамата гръцки граничари и отношенията с Кипър остават, но диалогът продължава, стана ясно от съвместната пресконференция на четиримата лидери.

 

Турция в момента е подслонила 3 милиона сирийски бежанци, а заедно с тези от Ирак техният брой надхвърля 4 милиона, стана ясно от изявлението на Ердоган. Юнкер подчерта усилията на Анкара за спиране на бежанския поток, в резултат на който с 87% е намалял мигрантският поток към Европа - "и това е заслуга на турската република".

Към днешната дата имаме нулев мигрантски натиск, а това помага и на Европа, каза и Борисов. 

Лидерите на ЕС напомниха за задържането на двамата гръцки граничари и за опитите на Турция да блокира проучванията в изключителната икономическа зона на Кипър. Отговорът на Ердоган за задържаните двама граничари бил, че това ще го реши независимата съдебна власт в Турция. В същото време председателят на Европейската комисия (ЕК) заяви, че е от особена важност Турция да подобри отношенията си с държавите членки - Кипър и Гърция, "за да осъществим напредък" в контекста на преговорите за членство на Турция в ЕС.

 
Юнкер определи срещата като "добра и полезна", подчертавайки възможността да се говори открито.
 
"Аз съм гарант, че преговорите за членство на Турция в ЕС ще продължат", заяви Юнкер. Турция има статут на страна кандидат за членство в ЕС от 1999 г., преговорите започнаха през 2005 г. и бяха подновени едва след като беше сключено споразумението за бежанците. 
 
"Нашата кандидатура за ЕС започна през 1963 г., вече сме 2018 г. и все още не сме нищо повече от кандидат за ЕС, въпреки изминалото време. Искаме час по-скоро да направим тази положителна стъпка", заяви Ердоган.
16 от 28 страни-членки на ЕС настояват преговорите с Турция да бъдат замразени, заяви по БНТ Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. 
Доналд Туск също отбеляза усилията на Турция за спиране на мигрантския натиск към Европа, "нейната изключителна работа и поддържаме своя ангажимент да подкрепяме тези усилия".

Доналд и Тайпи са играли футбол, били са си дузпи, мисля, че мирът е най-ценното нещо, Сирия и Ирак са ни по-близко, отколкото Брюксел и Лондон, и мисля, че постигнахме нещо добро, заяви Бойко Борисов като илюстрация за духа, в който е преминала срещата. 

По думите му, в разговора си с Ердоган на четири очи той поставил "всички въпроси", вкл. и за обезщетенията на тракийските българи, но от другата страна поставили други въпроси - за "данъците, имотите на мюфтийствата, възродителния процес, пенсиите на изселниците, управлението на водите, културните паметници". И за да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните отношения, както беше направено по брутален начин от един български политик (президентът Румен Радев - бел.а.), но мисля, че външните министерства със съответните комисии биха разрешили тези проблеми".

Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество не се е събирала от 2013 г.

 
Какво постави Ердоган на масата
 
ЕС трябва да направи час по-скоро стъпка към либерализирането на визовия режим за турските граждани, заяви Ердоган, който отбеляза, че Анкара очаква обратна връзка от европейските институции по този въпрос.
 
"В началото на февруари представихме нашето писмо на ЕС и призовахме за това час по-скоро да бъде финализирана работата по този въпрос. ЕС трябва да направи час по-скоро своята стъпка“, посочи той.
 
Според него това не трябва да се превръща в политически въпрос и турските граждани не трябва да губят своето доверие в ЕС.
 
"Друг важен въпрос е борбата с тероризма. Към настоящия момент Турция е цел за редица терористични организации, с които страната ни се бори в и извън своите граници. Миналата година унищожихме около 3000 терористи на ДАЕШ (арабския акроним за "Ислямска държава" - бел.а.). Затова по отношение на такива чувствителни теми като борбата с тероризма не трябва да получаваме неоснователни критики, а очакваме силна подкрепа. Турция уважава основните човешки права и е правова държава, която ги уважава“, допълни Ердоган.
 
Според него това е показал и турският народ, стекъл се по улиците на 15 юли 2016 г., когато се случи опитът за преврат.
 
 
"Страните от ЕС са стратегически партньори от Турция и ще бъде грешка да се изолира Турция от този процес на партньорство. Турция е важен партньор от геостратегическо значение. С Европа има трайни културни, икономически и човешки отношения. Има общи критични точки, за които има общи интереси. Докато ЕС продължава подхожда по несправедлив начин, няма да се намери решение по Кипърския въпрос, защото ЕС подкрепя някои неправомерни действия на някои свои членове", подчерта той.
 
 
"Предадохме на ЕС в писмен вид информация за това, което правим и очакваме ЕС да го проучи. Подкрепяме каналите на диалога да бъдат отворени за осигуряването. Направихме първата стъпка за подобряването на диалога, но не е достатъчно, защото трябва да предприемем конкретни мерки. От Варна се обръщам към страните-членки - елате заедно да работим за осигуряването на сигурността, заедно да работим в Сирия, Ирак, Йемен, Палестина, Йерусалим, Афганистан да подсилим нашето сътрудничество, елате заедно да създадем стабилна и благоденстваща Европа“, призова още Ердоган.