Рано тази сутрин руският лидер Владимир Путин пристигна в Кемерово и веднага отиде да положи цветя пред мола, където в неделя пожар изпепели 64 души. От днес до 29 март е обявен траур в района.

Путин постави букет от рози на спонтанна могила, където хората носят цветя, играчки и снимки на загиналите. Президентът и спецпратеникът в Сибирския федерален окръг Сергей Менияло огледаха и обгорялата фасада на търговския център "Зимна вишна".

Путин пред грамадата от цветя и играчки край мола.

След като почете паметта на загиналите, Путин свика съвещание с местните власти за преодоляване на последиците от пожара.

Срещата започна с минута мълчание. Държавният глава изрази съболезнованията си на семействата и приятелите на жертвите, след което заяви:

"Какво се случва. Нито се водят бойни действия, нито има случайно изтичане на метан в мина. Хората отишли на почивка с децата си. Говорим за демографска криза, а губим толкова много хора. Защо? Заради небрежност, заради престъпна небрежност."

Минута мълчание в началото на заседанието в Кемерово.

По последни данни от изгорелите в пожара 41 са деца. Засега са разпознати само 25 души.

"Ваканцията си е ваканция, но това не е повод за липса на контрол и на сигурност, която е осигурявана от частни фирми. За сигурността няма ваканция и празници", изтъкна Путин. И добави, че властите са длъжни да осигуряват безопасността на подобни обекти.

Заради пожара бяха арестувани четирима души. Води се разследване за причиняване на смърт по небрежност.