Хиляди жители на Кемерово излязоха на спонтанен митинг пред сградата на областната управа, предаде Нюз.ру.

В нея от сутринта се провежда заседание, ръководено от президента Владимир Путин за справяне с последиците от пожара в мола "Зимна вишна".

Хората искат властите да разкажат истината за причините за пожара. И да публикуват списъци със загиналите. Официално бе публикувано, че изгорелите са 64 души, от които 41 деца. Обаче слуховете в града говорят, че жертвите надминават 300 души. Хората не вярват на официалните данни.

По информация на Тайга.инфо протестиращите искат оставката на кмета Игор Середюк и губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев.

Хората скандират:

"Убийци!", "Оставка!" и "Истината!"

 

Спецчасти преградиха площада, но после махнаха една част от съоръженията. Напрежението е огромно. Всеки момент може да се стигне до сблъсъци.

 

Множеството настоява Путин да се появи на площада, да даде обяснения и да отговори на въпросите им.

"Путин", "Путин", скандират хората.

И крещят още:

"Защо са ни разни пешки на властта да ни обясняват. Защо кралят е на топло? Нека да дойде тук и да отговаря", цитира гневни протестиращи Тайга.инфо.

Това ще бъде една от най-мрачните "истории за лъжи". В Кемерово, както се вижда от уста на уста, хората говорят, че през нощта в моргите са закарали 170 трупове, а официалната цифра е 64, пише известният публицист и политолог Александър Морозов във фейсбук. Федералните източници се държаха като скотове, а не като федерални служители. Поради тази позиция на властите сега всичко ще бъде конспирация и слухове. Местните спецсили за сигурност ще "работят" с родителите на умрелите деца, за да ги притиснат и да се уверят, че "държат устата си затворена" и не говорят с пресата. В същото време във всяка класна стая в Кемерово децата ще знаят кой е починал и кои семейства са загубили...

Страшно унищожение. И страшна лъжа, заключава авторът.

"Заключиха ни, задушаваме се, умираме. Обичам те."

 

 

"Когато ни звъняха и се прощаваха с нас, думите им бяха: "Заключиха ни тук, задушаваме се, спасете ни!"

Това сподели със сълзи на очи пред "МБХ Медия" Игор Востриков от Кемерово. Той загубил цялото си семейство при пожара в "Зимна вишна" - съпругата си Елена и трите си деца, които били на възраст 7, 5 и 2 години. Там загинала и сестра му Альона.

Той като заключените се прощавали с близките си, Востриков до последно си мислел, че става дума за терористичен акт.

"Те загинаха, защото бяха заключени в киносалона. И затова никъде не се говори. Звъняха оттам, молеха за помощ", споделя мъжът.

Той е убеден, че жертвите със сигурност не са само 64. Востриков и други хора събирали информация и според някои данни загиналите са към 350.

По време на трагедията Игор бил извън града. В мола обаче бързо пристигнала майка му. От нея той научил, че спасителите били неподготвени и дори нямали каски. И дори лъгали майка му, че там нямало никого, призовавали я да се успокои.

Съпругата му се обадила за сбогом. Последните й думи били:

"Игорюша, заключиха ни в киносалона, задушаваме се, умираме. Обичам те."

Сестра му се обадила на родителите им, за да се прости с тях.

Востриков се опита да говори от трибуната пред протестиращите, докато на нея бе зам.-губернаторът Цивилев. 

"Млади човече, вие сега искате пиар ли да си правите?, попита го цинично чиновникът.

По-късно Цивилев поиска прошка от Востриков и участниците в митинга, като дори падна на колене.

 

 

Междувременно стана ясно, че Владимир Путин е отлетял за Москва. Естествено без да се срещне с протестиращите. Той обяви 28 март за ден на национален траур.