Турски прокурор отхвърли днес поредната жалба от двамата гръцки войници, задържани в турски затвор, след като преминаха границата на 2 март, съобщи гръцкото издание "Катимерини".

Съдът в Одрин реши, че двамата, обвинени в шпионаж и незаконно навлизане в страната, ще останат в затвора, въпреки натиска на Европейския съюз за освобождаването им. Военните бяха арестувани при навлизане във военна зона в северната турска провинция Одрин, която граничи с Гърция, съобщи турската агенция Доган нюз.

Адвокатите на двамата гръцки военнослужещи изискаха освобождаването им. След ареста им, двамата гръцки войници разказаха пред прокурорите, че са прекосили границата неволно, тъй като се изгубили в мъглата. Според турската държавна Анадолска агенция те са обвинени в "опит за военен шпионаж" и влизане в забранена военна зона. Твърди се, че са влезли на турска територия, проследявайки стъпки в снега, и заснели изображения на мобилните си телефони. Адвокатите им поискаха да бъдат освободени с мярка "домашен арест", но съдът отхвърли искането с мотива, че няма адреси, които да представят.

Арестът им изостри напрежението между Анкара и Атина, повишено и заради военният натиск на Турция в Егейско море заради проучванията за въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър.

Продължителното задържане на гръцките военни бе тема и на срещата на високо равнище между ЕС и Турция във Варна на 26 март, когато председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск призоваха Анкара да освободи войниците преди гръцкия Великден (т.е. до 6-8 април). На пресконференцията след срещата президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че те са в ръцете на "независимият турски съд".

Междувременно на 16 март т.г. апелативен съд в Гърция отхвърли трето поред искане за екстрадицията на осемте турски военни, избягали от страната с хеликоптер след неуспелия опит за преврат. Случаят с военнослужещите, които Турция смята за "предатели" и "заговорници", обтегна още повече двустранните отношения.

На срещата във Варна Ердоган отказа да коментира въпроси, свързани с Гърция, като отбеляза само, че кипърските турци трябва да имат еднакви права, когато става въпрос за експлоатацията на въглеводороди в Източното Средиземноморие. Туск и Юнкер призоваха Анкара да подобри отношенията си с Кипър и Гърция и да спре с нарушенията в Източното Средиземноморие.