БРЮКСЕЛ-Сформирането на следващата Европейска комисия може да се забави, защото председателят й Жан-Клод Юнкер не е получил достатъчно предложения за жени, които да членуват в нея, каза днес неговата говорителка.

"Господин Юнкер даде да се разбере много пъти, че той не намира, че комисия със само две-три жени не може да бъде легитимна и да вдъхва доверие и той няма да приеме това," заяви Наташа Берто. "Ако не се намери решение, може да потрябва повече време да се сформира Комисията".

Днес в полунощ изтича крайният срок, в който правителствата на 28-те държави-членки трябва да предложат своите кандидати за комисари. Всяка от тях има право на едно място във видшия изпълнителен орган на ЕС.

В сегашната Комисия, чийто мандат приключва на 30 октомври, има девет жени. Европейският парламент предупреди, че няма да одобри новата, ако в нея те са по-малко. Юнкер беше призовал те да са 11.

Берто каза, че той няма да обявява структурата на своя екип и разпределението на отговорностите в него преди 30 август, когато държавните и правителствените ръководители се събират в Брюксел, за да назначат следващия върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността на мястото на пенсиониращата се англичанка Катрин Ащън.

Върховният представител, наричан разговорно ,"външен министър" на ЕС е по право и заместник-председател на Комисията. От това назначение завики разпределението на останалите постове в нея. То е свързано и с това кой ще наследи белгиеца Херман Ван Ромпьой като председател на Европейския съвет, който води срещите на 28-те държавни и правителствени ръководители. 

Досега на Юнкер формално са предложени две дамски кандидатури - Вера Юрова, досегашен министър на регионалното развитие на т Чехия и Сесилия Малмстрьом, досегашната комисарка на Швеция, която отговаряше за вътрешните работи.

Българският президент Росен Плевнелиев съобщи, че служебното правителство ще кандидатира пак българската комисарка Кристалина Георгиева, но то още не е сформирано и решение за това няма.

Италия настояваше нейната външна министърка Федерика Могерини да бъде върховен представител, но срещата на върха на ЕС на 16 юли не постигна общо съгласие за това. Медиите в страната предадоха ,че Юнкер е поискал от министър-председателят Матео Ренци да предложи друг кандидат и не е изключено той да е мъж - Масимо Д`Алема, бивш премиер и външен министър. 

 

Мъже-кандидати за комисари досега официално или неофициално са обявили 19 страни - Австрия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Испания. Жени са номинирали Чехия и Швеция.

Юнкер трябва да разчита женски кандидатури от останалите, за да постигне равенството на половете, което желае. До днес по обяд още не беше ясен изборът на Белгия, Кипър, Дания, Холандия, Португалия, Словения и Италия.