Сицилианският мафиотски бос Матео Месина Денаро си е направил пластична операция в България. Това разкрива разследване на италианското списание L'Espresso. Кръстникът на Коза Ностра е заличил и пръстовите си отпечатъци, пише изданието.

През 2014 г. италианската полиция за последно публикува снимка на Денаро, който е обявен за издирване. Това се случва няколко месеца след като сестра му, Патриция Месина Денаро, е арестувана заедно други съучастници на мафиотския бос.

45-годишния тосканец, чиито свидетелства публикува изданието, не казва кога е направена операцията - преди или след 2014 г., нито в коя клиника.

Той е срещнал Денаро за пръв път на пристанището в Палермо, а по-късно и в Тоскана, където мафиотският бос е подпомаган от Ндрагентата.

"Когато го видях пак, кожата му беше по-тъмна, беше с боядисана в черно коса и носеше слънчеви очила", разказва свидетелят. "Лицето му беше различно. Носът му е по-остър."

Свидетелят разкрива също и нови моменти от криминалния живот на боса, обвинен в убийства и атентати. Той е в тежко здравословно състояние - не вижда и е на диализа.

Много от твърденията на сведетелят са проверени от антимафиотите във Флоренция, изтъква L'Espresso. Местната прокуратура разполага и със снимки, документиращи тайни срещи на Матео Денаро с негови съучастници. В разследването участва и финансовата полиция.

В италиански медии се твърди, че Денаро е определен за наследник на "босът на босовете" на сицилианската мафия Салваторе (Тото) Риина. Той почина на 87-годишна възраст през ноември миналата година в затвора. Той е лидерът на клана Корлеоне от едноименното сицилианско градче, прочуло се след издаването на романа на Марио Пузо "Кръстникът".

Денаро е сред най-издирваните хора в Италия. На 13 март тази година бе арестуван съдружникът на Денаро Вито Никастри, известен още като "царят на вятъра" заради неговите инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Според италианската прокуратура, парите за инвестициите идват именно от мафиотския бос.