“Не влязох в политиката като Вили Бранд и Герхард Шрьодер, не и заради движението за мир и екология. Влязох в политиката заради Аушвиц”, изрече на 14 март т. г. при встъпването си в длъжност като външен министър на Германия Хайко Маас.

Неслучайно след визитата си във Франция той се отправи към Израел и донякъде наруши протокола. Преди срещите си с премиер и президент той посети онзи ден Мемориала в памет на жертвите на Холокоста Яд Вашем.

“Когато влзеш в мемориала, виждаш светлина в края на тунела. Винаги искаш да се отправиш натам, където има светлина и надежда. Преди това обаче трябва да видиш тъмата. Няма друг път към светлината”, цитира го кореспондентът на в. “Ди Велт” Даниел Фридрих Щурм.

Маас обикаля цял час из тъмното минало на националсоциализма.

Маас разгледа Мемориала Яд Вашем заедно с Шарлош Кноблаух, оцеляла от Хорокоста.

На табели е изписано:

“Тук евреите са нежелани” и “Евреите не са добре дошли”.

Такива забрани по времето на Третия райх са началото на преследванията на евреите, последвано от избиването 6 милиона от тях в концлагерите на смъртта.

Маас, роден близо две десетилетия след края на нацизма, е дълбоко впечатлен от прощални писма, изпращани от гета в Полша и другаде. Споделя, че не е имало друга епоха от германската история, през която да са били написани толкова много прощални писма.

Стъписан е и пред фотографиите на стотици жертви на холокоста – млади и възрастни, деца, жени и мъже. Изследователи са изготвили списък от 4 милиона страници с имена и биографии.

Хайко Маас полага венец, не изрича и дума. В залата, посветена на избитите деца, се разписва в книгата за гости:

“Споменът никога не бива да бъде заличен. Ние сме на страната на държавата, която тук (в Яд Вашем – б. р.) се прекланя пред всички, чийто живот и мечти са били разрушени.”

След разговорите си с президент и премиер пак по негово желание се среща с оцелели по време на холокоста, засажда и дърво.

“Всяко посещение в Израел е нещо особено. Ще продължим с нашата близкоизточна политика. Ще укрепваме и в бъдеще връзките си с Израел. Във фокуса на нашата външнополитическа координатна система са отговорността и солидарността с еврейската демократична Държава Израел. Отношенията ни с Израел са компас, който съм следвал по пътя си към политиката”, цитиран е от “Ди Велт” Хайко Маас.