Бившата служителка на Министерството на правосъдието Катя Матева (Трифонова) първо е отстранена от работа на 2 пъти на базата на дисциплинарни производства срещу нея, отнет й е достъпът до класифицирана информация, а на поканата да даде обяснения не е откликнала. Вместо това е представяла дълги болнични в продължение на близо година.

Това отговарят от Министерството на правосъдието на запитване на Клуб Z, засягащо бившата служителка, цитирана от френското издание "Нувел обсерватьор".

Както съобщихме вчера, "Нувел обсерватьор" пише, че в България процъфтява търговия с незаконно издавани български - и съответно европейски, документи за самоличност на лица, които не отговарят на изискванията. И дори заради ширещата се корупция те отиват и в ръцете на терористи. В аферите били замесени един министър и вицепремиер.

Като източник е цитирана именно Катя Матева - "юристка по образование, експерт по правото за гражданство, шеф на Дирекцията за българско гражданство към Министерството на правосъдието... уволнена през октомври 2017 година, защото е разкрила разпространението."

Пред журналиста Жан-Батист Ноде тя казва:

"Като началничка можех да давам препоръки. Често се противопоставях на подадени молби, защото те противоречаха на закона. Кандидатите нямаха никакви български корени, да не говорим за произход.

Анулирах поне 60-ина документи за натурализация, след като открих благодарение на Интерпол, че става въпрос за хора с криминално минало. Този трафик е много опасен, защото дори терористи могат да се сдобият с гражданство, а после и с европейски паспорт", разказва още тя.

От МП отговориха днес на въпроса ни за трудовата история на Матева, че първото дисциплинарно поизводство срещу служителката е още от 2016 г (когато министър е Екатерина Захариева, б.р.).

"След писмо от Софийска градска прокуратура, Специализирано звено „Антикорупция“, с което информират Министерство на правосъдието за образувано срещу Катя Матева-Трифонова досъдебно производство по чл. 282, ал.1, пр.2 НК (престъпление по служба, б.р.), със заповед на министъра от 07.08.2017 г. е сезиран Дисциплинарният съвет."

На базата на горните и други факти тя била уволнена от работа през септември 2017 г., като така и не се е явила поне да се "защити", става ясно още от отговора на МП.

На въпроса ни за коментар на твърденията в "Нувел обсерватьор", както и какво се прави по не малкото други сигнали за търговия с български лични документи, от МП отговарят: 

"Всички кандидати за българско гражданство биват включвани за разглеждане в Съвета по гражданство след обстойна проверка и положителни становища от ДАНС и МВР... При всяко съмнение за автентичност на документите, удостоверяващи български произход, същите се изпращат за проверка в НИКК. (Научноизследователски институт по криминалистика и криминология на МВР, б.р.).

Ето и пълния текст на отговорите на МП на двата въпроса: 

  • На базата на какво и кога е уволнена Катя Матева?

Съгласно заповед на министъра на правосъдието Дисциплинарния съвет образува на 16.08.2016 г. дисциплинарно производство срещу г-жа Катя Матева-Трифонова, като тя е временно отстранена от работа на 19.08.2016 г. От същия ден, 19.08.2016 г. г-жа Матева-Трифонова представя болничен лист. Заповедта за отстраняване е връчена на г-жа Матева-Трифонова с нотариална покана на 26.09.2016 г. след многократни опити да й бъде връчена лично. Временното отстраняване от работа на служителката е прекратено на 15.02.2017 г. във връзка с приключване работата на Дисциплинарния съвет по случая, като г-жа Матева-Трифонова е поканена да се запознае с всички материали по дисциплинарното производство и да даде обяснения по случая. Такива обаче не са получени, а служителката продължава да представя болнични листове.

На 08.06.2017 г. в Министерство на правосъдието е получено писмо от ДАНС, с което МП е уведомено, че на г-жа Матева-Трифонова разрешението за достъп до класифицирана информация е отнето.

След писмо от Софийска градска прокуратура, Специализирано звено „Антикорупция“, с което информират Министерство на правосъдието за образувано срещу Катя Матева-Трифонова досъдебно производство по чл. 282, ал.1, пр.2 НК, със заповед на министъра от 07.08.2017 г. е сезиран Дисциплинарният съвет, който на същата дата образува дисциплинарно производство. Считано от 08.08.2017 г. г-жа Матева-Трифонова отново е отстранена временно от работа.

Със заповед на министъра от 01.09.2017 г. двете дисциплинарни производства срещу г-жа Матева-Трифонова са обединени. От 29.09.2017 г. временното отстраняване от работа на служителката е прекратено, след като Дисциплинарният съвет е приключил работата си със становище до министъра. На 29.09.2017 г. със заповед на министъра на г-жа Матева-Трифонова е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ и служебното й правоотношение е прекратено.

От 19.08.2016 г. до 11.08.2017 г. г-жа Матева-Трифонова представя без прекъсване редица болнични листове.

  • Какво се прави срещу сигналите, че има търговия с гражданство, респективно - български документи за самоличност?

Всички кандидати за българско гражданство биват включвани за разглеждане в Съвета по гражданство след обстойна проверка и положителни становища от ДАНС и МВР. При съмнение, че кандидатът би представлявал опасност за националната сигурност, при наличие на данни за негова незаконна дейност или при данни за негово осъждане Съветът по гражданство дава отрицателно становище. При всяко съмнение за автентичност на документите, удостоверяващи български произход, същите се изпращат за проверка в НИКК. (Научноизследователски институт по криминалистика и криминология на МВР, б.р.).

Клуб Z търси за реакция и г-жа Катя Матева след публикацията във френското издание.