Едно от най-добрите училища у нас заплашва с протести, защото държавата променя статута му. Става дума за Технологично училище „Електронни системи“, което внезапно се оказа оковано в законови ограничения, които могат коренно да променят модела на обучение там.

ТУЕС, което е четвъртото поред желано школо в столицата, е част от Техническия университет в София. На децата преподават професори и доценти от ТУ и работодател на директора е ректорът на университета. Дванадесетокласниците завършват с дипломна работа, която се защитава пред академична комисия, учат специализирани предмети на много високо ниво и още на финала на завършването си започват работа на стартова заплата 3000 лева.

Образователният модел е коренно различен от стандартния – децата учат по най-авангардните информационни технологии, които се променят през половин година. Ако тийнейджърите трябва да учат по общите учебници на МОН, вероятно и ИТ-секторът няма да ги търси, посочват от Обществения съвет на МОН. На практика в момента те стават висшисти още в 12 клас, разказва Станислав Сотиров, председател на Обществения съвет на школото. В момента в училището преподават и практици от ИТ – сектора.

В края на август миналата година обаче на директорката на ТУЕС Стела Стефанова, е съобщено, че тя вече има нов работодател – Регионалното управление на образованието в столицата, и трябва да сключи нов договор. Парадоксалното решение е в резултат на това, че авторите на новия училищен закон са пропуснали да впишат ТУЕС като училище - част от университет. В закона са предвидени изключения само за спортни училища и такива, които са към Министерството на културата. Както и за Американския колеж, който е създаден по международна спогодба. 

От ТУЕС настояват за специални законодателни промени, които да позволят техните ученици да учат по специални учебни програми. В противен случай ще се наложи професорите да отпаднат като преподаватели и децата да учат по задължителните програми на МОН по информатика, които драстично ще свалят нивото им. 

Според родители, учители и възпитаници вече има 70 писма от браншови организации моделът на ТУЕС да бъде запазен. Според тях това би станало много лесно с промени в Закона за училищното и предучилищното образование. МОН кани утре в 15 часа ръководството на обществения съвет на училището на среща, но министър Красимир Вълчев бе категоричен, че няма да отстъпи от това Регионалното управление на образованието да се води основен работодател на директора.

Неговото лично мнение е, че това ще доведе до по-голяма самостоятелност на директора, но представители на обществения съвет посочиха, че е възможно някой да е проявил интерес към обществените поръчки, които се правят. До момента те се задават от ректора на Техническия университет и се подписват поне от петима ръководители на катедри, а след промяната ще се съгласуват с един-единствен човек в РУО, подчерта Светослав Сотиров. Министър Вълчев категорично отрече да има съсредоточени интереси във въпросните обществени поръчки.

„Аз лично се боря от доста време това училище да бъде финансово независимо, но явно, че самото то не желае това“, посочи той.

В същото време преподаватели от ТУ посочиха, че университетът в последните години е превел 1,6 милиона на школото и е бил неговият основен финансов донор. Министерството плаща много по-ниски суми и те основно стигат за ремонти. Ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов бе категоричен, че след като училището е било създадено преди 30 години към вуза, никой ректор не би си сторил грях на душата да ликвидира собствената си рожба и би продължил да води обучения в рамките на това, което МОН ще позволи, независимо дали новият модел ще усложни системата.