Професор Весела Кристенсен от България е удостоена с наградата на норвежкия крал Олаф V за научни изследвания в областта на рака на гърдата.

Това се казва в съвместно съобщение на Норвежкото дружество за борба с рака, което присъжда наградата, и на Института по клинична медицина при  Университета в Осло.

Отличието се присъжда на учени, които в продължение на години се отличават със забележителен принос в областта на научно-изследователската дейност. Проф. Весела Кристенсен е удостоена с него за приноса й в областта на изследванията на гените и рака на гърдата.

Весела Кристенсен е професор в отдел „Клинична молекулярна биология“ в Университетската болница „Ахюс“ при Университета в Осло и ръководи група от учени в Института по изследване на рака. Целта на нейната научна дейност е да се намерят по-добри и по-ефективни начини за диагностициране и лекуване на рака на гърдата.

Чрез развиване на математически модели за анализи на големи количества данни от много пациенти Весела Кристенсен и нейните сътрудници установяват значението на генни варианти, водещи до генетични увреждания в раковата клетка, и последващите изменения в активността на гените и тяхната регулация. Тези изменения обуславят развитието на различни подгрупи на рака на гърдата.

Научно-изследователската дейност на Весела Кристенсен се отличава с оригиналност, високо уважавана в средите на специалисти както в Норвегия, така и в чужбина, отбелязват от Норвежкото дружество за борба с рака.

Наградата е в размер от 1 милион норвежки крони (близо 105 000 евро). Тя е учредена от крал Олаф V, управлявал скандинавската страна от 1957 г. до смъртта си през 1991 г. Отличието ще бъде връчено на сънародничката ни от неговия син, настоящия монарх - Харалд  V, от името на Норвежкото дружество за борба с рака. Церемонията ще се състои на 16 април в Тържествената зала на Университета в Осло.

„Това е наистина изключително събитие. Моите най-сърдечни благодарности към Дружеството за борба с рака и многото изследователи, с които си сътрудничим и благодарение на които моите проекти се реализираха“, казва професор Весела Кристенсен.

Родена е през 1966 г. В България. Завършва английска гимназия в София.

Завършва Карловия университет в Прага с магистърска степен от Факултета по природни науки през 1990 г. и докторска степен от Факултета по медицина през 1996 г.

Специализирала е в Швеция, Япония и САЩ. Гостуващ професор е в университетите в Принстън и Прага.